Karl Nehammer: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d →‎Referencie: preklep
→‎Kritické prijatie: referencie,wl
Riadok 38: Riadok 38:


==Kritické prijatie==
==Kritické prijatie==
Po teroristickom útoku vo [[Viedeň|Viedni]] [[2. november|2. novembra]] [[2020]] sa musel Karl Nehammer ako minister vnútra postaviť zoči-voči obvineniam, že nezabránil atentátu, ako sa ukázalo, keď jemu podriadený spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) podľa upozornení na vyšetrovaný nákup munície jedného vtedy práve polícii známeho atentátnika kvôli komunikačnej chybe zmeškal vyjednávanie. Následne, bol zodpovedný za viaceré razie, ktoré sa konali v islamskom prostredí. Na základe z toho vyplývajúcich vyhrážok proti jeho rodine bol pod policajnou ochranou.
Po teroristickom útoku vo [[Viedeň|Viedni]] [[2. november|2. novembra]] [[2020]] sa musel Karl Nehammer ako minister vnútra postaviť zoči-voči obvineniam, že nezabránil atentátu, ako sa ukázalo, keď jemu podriadený spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) podľa upozornení na vyšetrovaný nákup munície jedného vtedy práve polícii známeho atentátnika kvôli komunikačnej chybe zmeškal vyjednávanie. Následne, bol zodpovedný za viaceré razie, ktoré sa konali v islamskom prostredí. Na základe z toho vyplývajúcich vyhrážok proti jeho rodine bol pod policajnou ochranou skupiny Cobra.<ref>{{Citácia elektronického dokumentu|titul=Islamistische DrohungenNehammers Frau und Kinder erhalten Polizeischutz|url=https://www.kleinezeitung.at/politik/innenpolitik/5895922/|dátum prístupu=2021-12-15|dátum vydania=2020-11-11|vydavateľ=Kleine Zeitung}}</ref>
V júli [[2021]] bol otvorene kritizovaný, že jeho manželka Katharina Nehammerová bola prenasledovaná viacerými súkromnými osobami na sieti [[Facebook]] kvôli zdieľaniu klamlivého obsahu v postoch a odškodneniu 3500 € za právnu ochranu. Katharina Nehammer pracovala pre firmu ''Hygiene Austria''. Tiež pracovala pre PR-agentúru patriacu Gregorovi Schützemu, čo bol bývalý tlačový hovorca ministerky vnútra Marie Fekterovej, ktorá vo februári 2021 robila prácu tlačovej pracovníčky. Karl Nehammer obhajoval pri tlačovej konferencii vo Viedni postup, ktorý mala jeho manželka ako súkromná osoba, ktorá bola na internete ohováraná a stala sa obeťou nenávisti na sieti. O výške požadovaného odškodnenia oznámil Nehammer: " Právny postup určili experti, štátny zástupca, ďalej to záleží od možnej pokuty, desať percent z nej."
V júli [[2021]] bol otvorene kritizovaný, že jeho manželka Katharina Nehammerová bola prenasledovaná viacerými súkromnými osobami na sieti [[Facebook]], kvôli zdieľaniu klamlivého obsahu v postoch a odškodneniu 3500 € za právnu ochranu<ref>{{Citácia elektronického dokumentu|titul=Katharina Nehammer fordert Entschädigungen wegen falscher Hygiene-Austria-Postings|url=https://www.derstandard.at/story/2000128410766/katharina-nehammer-fordert-entschaedigungen-wegen-falscher-hygiene-austria-postings|dátum prístupu=2021-12-15|vydavateľ=Der Standard}}</ref>. Katharina Nehammer pracovala pre firmu ''Hygiene Austria''<ref>{{Citácia elektronického dokumentu|titul=Nehammer entsetzt über Diskussion wegen Klagen seiner Frau|url=https://kurier.at/chronik/oesterreich/nehammer-entsetzt-ueber-diskussion-wegen-klagen-seiner-frau/401458237|dátum prístupu=2021-12-15|priezvisko=|dátum vydania=|vydavateľ=Kurier}}</ref>. Tiež pracovala pre PR-agentúru patriacu Gregorovi Schützemu, čo bol bývalý tlačový hovorca ministerky vnútra [[Marie Fekterová|Marie Fekterovej]], ktorá vo februári [[2021]] robila prácu tlačovej pracovníčky. Karl Nehammer obhajoval pri tlačovej konferencii vo Viedni postup, ktorý mala jeho manželka ako súkromná osoba, ktorá bola na internete ohováraná a stala sa obeťou nenávisti na sieti. O výške požadovaného odškodnenia oznámil Nehammer: " Právny postup určili experti, štátny zástupca, ďalej to záleží od možnej pokuty, desať percent z nej."


==Referencie==
==Referencie==

Verzia z 14:57, 15. december 2021

Karl Nehammer
rakúsky politik
Karl Nehammer v roku 2020
Karl Nehammer v roku 2020
29. Spolkový kancelár Rakúska
Momentálne v úrade
od 6. december 2021
Predchodca Alexander Schallenberg
Minister vnútra Rakúska
V úrade
7. január 2020 – 6. december 2021
Predchodca Wolfgang Peschorn Gerhard Karner[1] Nástupca
Predseda Rakúskej ľudovej strany
Momentálne v úrade
od 3. december 2021
Predchodca Sebastian Kurz
Biografické údaje
Narodenie18. október 1972 (51 rokov)
Viedeň, Rakúsko
Politická stranaRakúska ľudová strana (ÖVP)
Alma materDonau-Universität Krems
Rodina
Manželka
Katharina Nehammer
Deti2
Odkazy
Karl Nehammer na karl-nehammer.at
Spolupracuj na CommonsKarl Nehammer
(multimediálne súbory)

Karl Nehammer (* 18. október 1972, Viedeň, Rakúsko)[2] je dezignovaný spolkový kancelár Rakúskej republiky. Od 7. januára 2020 bol spolkovým ministrom vnútra Rakúska. Od januára 2018 do januára 2020 bol generálnym sekretárom strany ÖVP a od 9. novembra 2017 do 7. januára 2020 poslanec rakúskeho parlamentu. Po odstúpení predsedu ÖVP Sebastiana Kurza ho nahradil v kresle spolkového kancelára 6. decembra 2021.[3][4] Od 3. decembra 2001 je úradujúci spolkový predseda Rakúskej ľudovej strany.


Život

Karl Nehammer navštevoval vo Viedni kolégium Kalksburg a gymnázium Amerlingstrasse, kde v roku 1992 zmaturoval. Po štúdiu pôsobil rok ako dobrovoľník v rakúskych ozbrojených silách s následným angažmánom do roku 1996. V roku 1997 odišiel do výsluhy ako poručík. Potom pôsobil ako školiteľ pre informačných dôstojníkov na federálnom ministerstve obrany a ako školiteľ pre strategickú komunikáciu pre rôzne inštitúcie, akými sú Inštitút na podporu povolaní (BFI) a Politická akadémia ÖVP. Od roku 2012 absolvoval na Donauuniversität Krems u Petra Filzmaiera dvojročné univerzitné štúdium politickej komunikácie a uzavrel ho magisterským akademickým titulom, hoci nedisponoval titulom bakalár. Karl Nehammer je ženatý s Katharinou Nehammerovou, ktorá je tiež dobre zakotvená strane ÖVP. Jeho svokor je bývalý moderátor v ORF Peter Nidetzky. Je členom MKV a ÖCV (katolícke spolky žiakov a študentov stredných škôl), tiež spriatelených organizácií (EKV, VFM, ...). Ako taký vedie Couleurnamen Mars a je prvý katolícky organizovaný spolkový kancelár od roku 1970.

Kariéra

V roku 2017 kandidoval za viedenský volebný okres Hiezing. 8. novembra 2017 bol zvolený za predsedu klubu strany ÖVP. V parlamentnom klube pracoval ako hovorca pre médiá. 25. januára 2018 nahradil Elisabeth Köstingerovú a Stefana Steinera vo funkcii generálneho sekretára. V septembri 2018 bol nástupcom Efgani Dönmeza vo funkcii hovorcu pre integráciu a migráciu. Vo voľbách v roku 2019 kandidoval na piatom mieste volebného zoznamu ÖVP Wien a tiež na 11. mieste celoštátneho zoznamu. Počas koaličných rokovaní v roku 2019 vyjednával o témach Európy, migrácie, integrácie a bezpečnosti. Od odstúpenia Sebastiana Kurza 3. decembra 2021 je úradujúci predseda strany Rakúska ľudová strana. Od 6. decembra 2021 je Karl Nehammer spolkový kancelár Rakúskej republiky[5].

Kritické prijatie

Po teroristickom útoku vo Viedni 2. novembra 2020 sa musel Karl Nehammer ako minister vnútra postaviť zoči-voči obvineniam, že nezabránil atentátu, ako sa ukázalo, keď jemu podriadený spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) podľa upozornení na vyšetrovaný nákup munície jedného vtedy práve polícii známeho atentátnika kvôli komunikačnej chybe zmeškal vyjednávanie. Následne, bol zodpovedný za viaceré razie, ktoré sa konali v islamskom prostredí. Na základe z toho vyplývajúcich vyhrážok proti jeho rodine bol pod policajnou ochranou skupiny Cobra.[6]

V júli 2021 bol otvorene kritizovaný, že jeho manželka Katharina Nehammerová bola prenasledovaná viacerými súkromnými osobami na sieti Facebook, kvôli zdieľaniu klamlivého obsahu v postoch a odškodneniu 3500 € za právnu ochranu[7]. Katharina Nehammer pracovala pre firmu Hygiene Austria[8]. Tiež pracovala pre PR-agentúru patriacu Gregorovi Schützemu, čo bol bývalý tlačový hovorca ministerky vnútra Marie Fekterovej, ktorá vo februári 2021 robila prácu tlačovej pracovníčky. Karl Nehammer obhajoval pri tlačovej konferencii vo Viedni postup, ktorý mala jeho manželka ako súkromná osoba, ktorá bola na internete ohováraná a stala sa obeťou nenávisti na sieti. O výške požadovaného odškodnenia oznámil Nehammer: " Právny postup určili experti, štátny zástupca, ďalej to záleží od možnej pokuty, desať percent z nej."

Referencie

  1. Gerhard Karner übernimmt die Amtsgeschäfte von Karl Nehammer [online]. Ministerstvo vnútra Rakúska, 2021-12-06, [cit. 2021-12-09]. Dostupné online.
  2. NEHAMMER, Karl. Karl Nehammer, spolkový kancelár, rakúsky parlament [online]. Rakúsky parlament, 2021-12-06, [cit. 2021-12-09]. Dostupné online.
  3. Rakúsko má už tretieho nového premiéra za dva mesiace [online]. webnoviny.sk/TASR, [cit. 2021-12-08]. Dostupné online.
  4. Scandal-Shaken Austria Gets Its 3rd Chancellor This Year [online]. New York Times - Morning Briefing, 2021-12-06, [cit. 2021-12-09]. Dostupné online.
  5. BARTH, Andreas. „Ich gelobe“: Nehammer ist neuer Bundeskanzler [online]. Kronen Zeitung, 2021-12-06, [cit. 2021-12-15]. Dostupné online.
  6. Islamistische DrohungenNehammers Frau und Kinder erhalten Polizeischutz [online]. Kleine Zeitung, 2020-11-11, [cit. 2021-12-15]. Dostupné online.
  7. Katharina Nehammer fordert Entschädigungen wegen falscher Hygiene-Austria-Postings [online]. Der Standard, [cit. 2021-12-15]. Dostupné online.
  8. Nehammer entsetzt über Diskussion wegen Klagen seiner Frau [online]. Kurier, [cit. 2021-12-15]. Dostupné online.

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karl Nehammer na nemeckej Wikipédii.