Čierny potok (prítok Myjavskej Rudavy)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čierny potok

(prítok Myjavskej Rudavy)

potok
Zdrojnica Lipový vrch, Malé Karpaty
Ústie Myjavská Rudava, Cerová
Dĺžka 6,7 km
Povodie Myjava
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-13-03-049
Číslo recipienta 4-13-03-1056
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Čierny potok[1] je potok na Záhorí, v juhovýchodnej časti okresu Senica. Je to pravostranný prítok Myjavskej Rudavy, meria 6,7 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Malých Karpatoch, v podcelku Brezovské Karpaty[2], východne od obce Rozbehy, na juhozápadnom svahu Lipového vrchu (418 m n. m.) v nadmorskej výške cca 370 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie najprv severozápadným smerom územím CHKO Malé Karpaty, zľava priberá krátky prítok prameniaci severne od Rozbehov a vytvára výrazný oblúk vypnutý na západ. Ďalej pokračuje smerom na sever, opúšťa Malé Karpaty a vstupuje do Borskej nížiny, do podcelku Podmalokarpatská zníženina. Tu sprava priberá prítok z osady Dúbrava, podteká železničnú trať Kúty – Trnava, následne aj cestu II. triedy č. 501 a neďaleko obce Jablonica sa stáča na západ. Pokračuje vlniacim sa korytom, zľava priberá najprv Škrípik, potom podteká nedobudovaný úsek železničnej trate Zohor – Plavecký Mikuláš a opäť zľava priberá aj vodný kanál vznikajúci severovýchodne od obce Cerová, koryto sa esovito ohýba a tečie k ústiu na severozápad. Severne od obce Cerová sa v nadmorskej výške 196,9 m n. m. vlieva do Myjavskej Rudavy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.