Brezovský potok (prítok Myjavy)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brezovský potok
potok
potok v Brezovej pod Bradlom
Štát Slovensko Slovensko
Zdrojnica Myjavská pahorkatina
Ústie Myjava
Dĺžka 20 km
Povodie Myjava
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-13-03-024
Číslo recipienta 4-13-03-1204
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Brezovský potok[1] je vodný tok na západnom Slovensku, na myjavských kopaniciach, preteká územím okresov Myjava a Senica. Je to významný ľavostranný prítok Myjavy s dĺžkou 20 km, je tokom IV. rádu. Niekedy sa označuje ako Brezovka.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Myjavskej pahorkatine[2], na území obce Polianka, severne od kóty 427,0 m v nadmorskej výške približne 420 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie spočiatku na krátkom úseku na juhozápad, potom na západ cez kopanice obce Polianka, vytvára oblúk prehnutý na sever a na krátkom úseku tečie na juhozápad. Po sútoku s prítokom spod kóty 444,8 m sa stáča severojužným, potom juhojuhozápadným smerom a preteká Hurbanovou dolinou. Preteká kopaničiarskou oblasťou mesta Brezová pod Bradlom, zľava priberá Priepasniansky potok a pred mestom Brezová pod Bradlom aj Žriedlovský potok z pravej strany. Severojužným smerom ďalej tečie cez mesto, zľava priberá Bystrinu, oblúkom sa stáča na západ, pričom obteká masív Ostrieža (370,0 m n. m.) na pravom brehu. Po pribratí pravostranného Štverníka pokračuje juhojuhozápadným smerom až do obce Hradište pod Vrátnom. Ďalej tečie západojuhozápadným smerom a pred obcou Osuské sa definitívne stáča na západ a pokračuje k ústiu.[3]

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

  • pravostranné: prítok (352,8 m n. m.) prameniaci východoseverovýchodne od kóty 444,8 m, prítok od osady Cigánkovci, prítok od osady Kravárikovci, Žriedlovský potok (263,3 m n. m.), prítok z lokality Tehlárová, Štverník, prítok od samoty Macalka
  • ľavostranné: prítok prameniaci severoseverovýchodne od kóty 452,4 m, krátky prítok z osady Vaškovci, prítok z osady Držkovci, Priepasniansky potok, prítok zo severozápadného svahu Bradla (543,1 m n. m.), Bystrina, prítok zo severovýchodného svahu Bzovej (425,6 m n. m.)

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Do Myjavy ústi medzi obcami Osuské a Jablonica v nadmorskej výške približne 206,5 m n. m.

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  2. a b KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.