Fintice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Verzia z 19:20, 17. november 2019, ktorú vytvoril Andrea Leskova (diskusia | príspevky)
Fintice
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj
Okres Prešov
Región Šariš
Nadmorská výška 271 až 740 m n. m.
Súradnice 49°03′08″S 21°17′03″V / 49,052222°S 21,284167°V / 49.052222; 21.284167
Rozloha 11,24 km² (1 124 ha) [1]
Obyvateľstvo 2 445 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 217,53 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1272
Starosta Terézia Gmitrová[3] (nezávislá)
PSČ 082 16
ŠÚJ 524395
EČV (do r. 2022) PO
Tel. predvoľba +421-51
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad Fintice, Grofske nádvorie 210/1, 082 16 Fintice
E-mailová adresa oufintice@hotmail.com
Telefón 051 / 748 10 10
Fax 051 / 748 10 10
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Fintice
Webová stránka: fintice.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Finticeobec na Slovensku v okrese Prešov. Chotár obce sa rozprestiera na severovýchodnom okraji Šarišskej vrchoviny na pravom brehu rieky Sekčov, osem kilometrov od centra Prešova.

Stred obce leží 270m nad morom. Dominantou chotára je vrch Stráž (740m n.m.).

Obec obkolesujú dubové, bukové a borovicové lesy. Nachádza sa tu prírodná rezervácia Fintické svahy.


Obyvateľstvo

V obci žije v súčasnosti  2083 obyvateľov. Populačná krivka má mierne stúpajúcu tendenciu. Obec dlhodobo zaznamenáva prírastok obyvateľstva vďaka výhodnej strategickej polohe.


Počet obyvateľov v predproduktívnom veku 0- 14 rokov je 340.

Počet obyvateľov: - muži v produktívnom veku 15- 62 rokov je 614.

                              - ženy v produktívnom veku 15- 62 rokov je 690.                                        Počet obyvateľov: - muži v poproduktívnom veku od 63 rokov je 177.

                              - ženy v poproduktívnom veku od 63 rokov je 155.

Počet ekonomicky aktívneho obyvateľstva je 1286.

Podiel ekonomicky aktívneho obyvateľstva z celkového počtu obyvateľov je 65 %.


História

Obec Fintice vznikla ako potočná radová dedina. V priebehu stáročí sa vyvinula do dnešnej podoby. Jej doložené historické pramene uvádzajú, že pred r. 1272 bola obec osadou kráľovských strážcov hraníc /súpis pamiatok/. Tento písomný doklad korešponduje s výsledkami umelecko-historického výskumu kaštieľa. V suteréne dnešného kaštieľa bola objavená stavba, ktorá aj keď nie je istý celkový rozsah, je dokázateľne podstatne staršia, ako ostaté stavebné etapy vývoja kaštieľa a jeho celého komplexu.

Rok 1272 je v dejinách Fintíc Významný, je to rok, v ktorom vzniká prvá písomná správa o Finticiach. Je to tiež rok, ktorým sa začína nová etapa vo vývoji a živote tunajších obyvateľov. V tomto roku je chotár obce prvýkrát darovaný.

Prvými vlastníkmi Fintíc bol komes Gud a jeho synovia magistri Ján a Štefan, šľachtici zo Slavónska. Daroval im ich kráľ Štefan IV. za zásluhy v jeho vojenských výpravách.

V prvej polovici 15. storočia boli Fintice na svoju dobu najväčšou dedinou v okolí a patrili k najväčším v šarišskej stolici.

Začiatkom 16. storočia sa majiteľom Fintíc stáva rodina Darholovcov. Fintice im patrili pol druha storočia. Do obdobia ich vlastníctva spadá aj výstavba kaštieľa.

Poslednými vlastníkmi Fintíc boli Dessewffyovci. Majú pôvod v Slovinsku. Boli vplyvnou a silnou šľachtou. Na východnom Slovensku mali rozsiahle majetky.


História kostola

Súčasný kostol je už asi tretí fintický kostol. Fara sa spomína už v roku 1332, čo je predpokladom že pri fare bol aj kostol. V roku 1775 konal biskup Esterházy kanonickú vizitáciu v Šarišskej župe. Vtedy našiel vo Finticach už novopostavený kostol, ktorý tu stojí dodnes a vizitátori o ňom zaznamenali toto: Vo fililálke Fintice je kostol z pevného materiáli v roku 1755 založený slovutným županom Samuelom Dessewffym de Czernek a posvätený Jánom Kellerom ku cti Blahoslavenej Panny Márie navštevujúcej Alžbetu.

Vstup do kostola je na južnej strane cez barokový portál, ktorý má v supraporte bohaté tvarovanie. Nad ním je umiestnený rodový erb Dessewffyovcov. Exteriérová výzdoba kostola je skromná, sústreďuje sa na vystupujúce štukové pilastre, zdôraznené farbou. Interiér kostola je zaklenutý pruskými klenbami, bohato zdobenými štukovými rokokovými ornamentami, ktoré lemujú aj korunnú rímsu. Architektonicky dôležitým detailom je kamenné, pravouhlo tvarované ostenie-portál vstupu do sakristie. V klenáku je uvedený rok 1754. Interiéru dominuje hlavný oltár, viažúci sa k patrocíniu kostola Navštívenia Panny Márie. Po bokoch sú umiestnené oltáre sv. Jána Nepomuckého a sv. Jozefa. Nad západným vstupom umiestnený chór s orgánom, tvoria vzácny slohovo neskorobarokovo-rokokový súbor zariadenia kostola. Bočný oltár sv. Jozefa je typicky ikonologicky zaradený do komplexnej neskorobarokovej až rokokovej výzdoby celého kostola.

Obraz, ktorým je určené patrocínium fintického kostola, tvorí dominantu oltárnej kompozície. Celkové poňatie kompozície, pozadia a celkového podania prezentuje klasicistické stvárnenie. V tomto čase ešte nie je známi autor obrazu. Jasnejšie stanovisko môže priniesť výsledok reštaurátorských prác. Obraz je osadený v bohato tvarovanom rokokovom drevenom vyrezávanom ráme. Ojedinelé je umiestnenie malieb v rokokových kartušiach, ktoré sú súčasťou rámu. Námety sú z Máriinho života.

Vznik nového kostola vo Finticiach podmienil aj dôstojné vnútorné vybavenie a objednávku nových bohoslužobných nádob. Nie sú presne zdokumentované bohoslužobné nádoby, ani ich počet, ani ich tvar. V určitých materiáloch sa spomínajú, ale uvedený je len počet.


Príroda


Dominantou chotára je vrch Stráž (740m n.m.). Na severozápade je „Kikapa“- Kamenná brána. Je to priesmyk, kde je vytesaný prechod do skál, umelo urobená brána. Pod Kamennou bránou sú Močidlá, kde ľudia dávno močili ľan a konope. Na západe sú Aďagaše, čo znamená žltá tehlárska hlina, lebo v doline tu ozaj tehly pálili. Vyššie Aďagašov sú Vinice, kde sa dávno pestovalo hrozno. Ďalej na západ je Bochta a za Bochtou je les zvaný  Hudačka. Je tam studienka so zázračnou vodou. Tu sa stretávajú chotáre Prešova, Veľkého Šariša a Fintíc. Iný zvláštny jav je tzv. Podkova v lese Šom. Podkova má podobu ozajstnej podkovy. Je to nahromadené množstvo kamenia takmer rovnakej veľkosti. Veľká podkova je široká . Pri Veľkej podkove je aj Malá podkova široká asi .  

Obec obkolesujú dubové, bukové a borovicové lesy. Nachádza sa tu prírodná rezervácia Fintické svahy.        

Geologické pomery

Na geologickej stavbe predmetného územia Fintíc sa podieľa útvar - neogén.  Je tvorené dvoma litofáciami. Prvú tvoria prachovce s polohami pieskovcov. Pieskovce sú jemno až stredozrné. V nadloží vystupuje ďalšia litofácia tvorená prachovcami a ílovcami o hr. 2,5m. V ich nadloží západne od Fintíc vystupujú  pieskovce, ktoré dosahujú hrúbku 10m.  

Obec patrí do obvodu predkarpatskej flóry a v jeho rámci do fytogeografického okresu Slanské vrchy.

Rastlinstvo a živočíšstvo    

Príslušnosť územia do obvodu predkarpatskej flóry a Slanských vrchov sa najvýraznejšie prejavuje vo výskyte západokarpatských druhov rastlín, živočíchov a ich spoločenstiev. Pôvodný vegetačný kryt bol v dôsledku dlhodobého využívania územia človekom značne pozmenený. Podstatná časť územia bola odlesnená. Po odlesnení najmä dubovo-hrabových lesov sa vytvorili náhradné spoločenstvá lúk a pasienkov.

Z rastlín sa tu vyskytuje kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria), pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica), chmeľ obyčajný (Humulus lupulus), kostihoj lekársky (Symphytum tuberosum), pýr plazivý (Elytrigia repens), chren dedinský ( Armoracia rusticana) a i. V lesnom komplexe sa vyskytuje lipnica hájna (Poa nemoralis), veronika lekárska (Veronica officinalis). Zo stromov  dominuje javor horský (Acer pseudoplatanus), lipa malolistá (Tilia cordata), dub žltkastý (Quercus dalechampii) a i.    

Významné zastúpenie fauny predstavujú stavovce, pričom značná časť je ohrozená, alebo chránená, ako napr. žaby, salamandra škvrnitá, z vtáctva najmä dravce a sovy, ďatlovité a spevavce. Z cicavcov menšie šelmy, v okrajových častiach srnčia zver, vo väčších lesných celkoch diviačia, menej jelenia zver. Na území lúk a pasienkov sa vyskytujú niektoré druhy plazov (jašterica krátkohlavá, slepúch lámavý, užovka obojková, užovka stromová a i.) Z cicavcov sa vyskytujú myšovité, hlodavce a líška hrdzavá. V poliach sú pre túto zónu charakteristické najmä hmyzožravce ( piskory, krt európsky, vtáky v obmedzenej druhovej diverzii ( vrabec domový, poľný, škovránok poľný, strnádka poľná, jarabica poľná, prepelica poľná a i.) Mnohé z týchto druhov živočíchov a vtákov patria do skupiny ohrozených  druhov, či veľmi vzácnych, alebo migrujúcich, preto si vyžadujú zvýšenú pozornosť.        

Stupeň zachovania prírody ako aj biologickú diverzitu dotknutého územia dokumentuje zistený výskyt  vyše tisíc druhov vyšších rastlín, stovky druhov  lišajníkov a machorastov a desiatky druhov húb. Viaceré z nich sú emdemitmi.




Základná škola


História školy

Škola začala svoju činnosť v septembri školského roku 1961/1962 v novopostavenej budove v záhrade bývalého grófskeho majetku, ktorá nahradila pôvodné, nevyhovujúce pôsobisko. Podľa obecnej kroniky sa škola začala stavať 13. mája 1960, dokončená v auguste 1961 a slávnostne otvorená 1. septembra toho istého roku.

V školskom roku 1961/1962 školu navštevovalo 368 žiakov a keďže mala 13 tried, muselo sa vyučovať na smeny. Jej materiálne vybavenie bolo spočiatku slabé, no časom pribúdali v areáli školy športové ihriská, doskočisko, atletická dráha, košikárske ihrisko a pokusné políčka. Od roku 1969 začala fungovať školská družina.

Rekonštrukcia

V rokoch 2009 – 2011 prebehla rozsiahla rekonštrukcia školy v rámci schváleného projektu spolufinancovaného Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Charakteristika

  • 10 tried a 2 oddelenia školského klubu detí (stav k 2011/2012)
  • 2 počítačové učebne s kompletným vybavením, vrátane interaktívnej tabule
  • jazykové laboratórium s počítačovým vybavením
  • 205 žiakov z Fintíc a neďalekej obce Záhradné
  • 18 pedagogických a 3 nepedagogickí zamestnanci
  • Školský klub detí, telocvičňa, školská jedáleň a školský areál s viacerými športovými ihriskami

Okrem bežného výchovno – vzdelávacieho procesu sa škola zameriava na vyučovanie cudzích jazykov (anglický jazyk od 1. ročníka a ruský jazyk od 6. ročníka), informatiky, šport a využívanie voľného času.

Škola realizuje projekty zamerané na skvalitnenie vzdelávania:

  • Zelená škola
  • Strom života
  • Otvorená škola
  • Správaj sa normálne
  • Stop fajčeniu

V rámci záujmovej činnosti ponúka kvalitné voľnočasové aktivity v 18 záujmových krúžkoch.

Vedenie školy

Riaditeľka: Ing. Marcela Žideková

Zástupkyňa: PaedDr. Zlata Radačovská

Zdroje

Referencie

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2018 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2018-11-13. Dostupné online.

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Fintice