2nd Infantry Division (USA)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ramenná nášivka 2. pešej divízie

2nd Infantry Division (doslova: 2. pešia divízia; známa aj pod prezývkou Indianhead) je pechotná divízia americkej armády, v súčasnosti pôsobiaca v Kórejskej republike. Jej úlohou je zadržať prípadný útok zo strany KĽDR, pokiaľ nedorazia ďalšie americké jednotky. Divízia má približne 30 000 mužov, pričom zhruba 1 000 z nich sú kórejskí vojaci, pridelení k divízii v rámci projektu KATUSA (Korean Augmentation To the United States Army – Kórejské rozšírenie Armády Spojených štátov).

História[upraviť | upraviť zdroj]

M4 Sherman, tank 2. pešej divízie, ostreľuje nepriateľské pozície (1952)

Prvá svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Druhá pešia divízia bola založená 21. septembra 1917. Sformovaná bola vo Francúzsku 26. októbra toho istého roku. Zúčastnila sa bojov o Belleauský les (jún 1918) a o Saint-Mihiel (september 1918).

Druhá svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1943 bola divízia vyslaná do Severného Írska. V júni roku 1944 sa podieľala na vylodení v Normandii. Oslobodila mesto Trévières a zúčastnila sa bitky o Brest (september 1944). Účastnila sa aj bitky o Ardeny. V marci roku 1945 dorazila k Rýnu, kde chránila Remagenský most. 4. mája 1945 vstúpila na územie bývalého Československa a o niekoľko dní neskoršie oslobodila Plzeň.

Počítalo sa s účasťou tejto divízie na vojne v Tichomorí, no kapitulácia Japonska prišla skôr, než plánovaný presun.

Kórejská vojna[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1950 – 1954 sa divízia zúčastnila kórejskej vojny. Za odrazenie komunistickej ofenzívy v apríli a máji 1951 jej bolo udelené ocenenie Presidential Unit Citation.

Operácia Paul Bunyan[upraviť | upraviť zdroj]

Vojaci 2. pešej divízie v Bagdade

Vzhľadom k vzrastajúcemu napätiu na Kórejskom polostrove sa divízia v roku 1965 do Južnej Kórei vrátila. 18. augusta 1976 došlo v demilitarizovanej zóne medzi Severnou a Južnou Kóreou k tzv. sekerovému incidentu (Axe Murder Incident). Juhokórejskí a americkí vojaci, vyslaní presekať vetvy topoľa brániace pozorovateľom OSN vo výhľade, boli napadnutí vojakmi Severnej Kórei. Dvaja Američania boli zabití. V reakcii na incident rozhodlo velenie OSN previesť operáciu Paul Bunyan (pomenovanú podľa americkej folklórnej postavy drevorubača) – do oblasti bolo vyslaných niekoľko sto vojakov (vrátane mužov z 2. pešej divízie) a strom bol osekaný až na kmeň. Išlo o demonštráciu sily americkej a juhokórejskej armády – operácii sa prizerali asi dve stovky severokórejských vojakov, ale nijako nezasiahli.

Vojna v Iraku[upraviť | upraviť zdroj]

Niektorí z mužov 2. pešej divízie sa v rokoch 2004 – 2005 zúčastnili vojny v Iraku, konkrétne v oblastiach okolo Fallúdže a Ar-Ramádí.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]