Arakain

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Arakain
Základné informácie
Pôvod Česko  Česko
Žáner(-re) Heavy metal
Thrash metal
Pôsobenie 1982 – súčasnosť
Vydavateľstvá Popcorn
Webstránka www.arakain.eu
Členovia skupiny
Jan Toužimský
Miroslav Mach
Jiří Urban
Marek Loučka
Lukáš Doksanský
Bývalí členovia
Aleš Brichta
Lucie Bílá
Mirek Nedvěd
Rudolf Rožďalovský
Oldřich Maršík
Václav Ježek
Miloň Šterner
Marek Podskalský
Daniel Krob
Marek Žežulka
Petr Kolář
Ivan Cifrinec
Roman Lomtadze

Arakain je česká heavy metalová skupina, ktorá bola založená v roku 1982 ako amatérsky rockový súbor, ktorého zakladateľmi bol spevák Aleš Brichta, gitarista Jiří Urban a bubeník Miroslav Nedvěd. Už od svojho vzniku pevne zastávala líniu razantnej heavy metalovej priamočiarej hudby s prevažne vlastnou tvorbou, ktorá od začiatku oslovila veľký počet fanúšikov. Stala sa vyhľadávanou koncertnou skupinou, ktorá hrávala časť programu aj prevzaté piesne zahraničných metalových legiend a súčasných špičiek. V roku 2002 Brichta pri 20. výročí skupiny sa ju rozhodol opustiť. V súčasnej zostave Arakainu ostal z pôvodných členov len Jiří Urban.

Vznik Arakainu[upraviť | upraviť zdroj]

Na jar roku 1982 sa v Prahe, v pivničnej skúšobni, dali dokopy traja nadšenci a začínajúci amatéri, ktorí zdieľali rovnaký hudobný názor, jasne ovplyvňovaný práve sa rozvíjajúcou novou vlnou britského heavy metalu. Spevák Aleš Brichta, gitarista Jiří Urban a bubeník Miroslav Nedvěd vytvorili základ kapely so zvláštnym a nezrozumiteľným názvom Arakain. V tom istom roku skupina doplnená v zostave o gitaristu Rudolfa Rožďalovského, alternujúceho gitaristu Ivana Cifrinca a basgitaristu Oldřicha Maršíka sa predstavuje pri ojedinelých klubových vystúpeniach a na konci roka dostáva tzv. status „ľudových hudobníkov“, ktorý umožňoval samostatne vystupovať. Ďalší koncert prebehol v apríli 1983 v pražskom kultúrnom dome Barikádniku, ktorý je dodnes považovaný za ich domovskú scénu. Kapela tu v prvých rokoch pravidelne vystupovala a stále udržuje dlhoročnú tradíciu Rockových vianoc. Nasledujúce štyri roky (1983 – 1986) Arakain vypredával sály hlavne na rockových zábavách, ale i na koncertoch. Ako sa kapela vyvíjala, menilo sa aj zloženie okolo troch zakladateľov. Postupne sa vystriedali gitaristi Miloň Šterner, Marek Podskalský a basgitarista Václav Ježek. So skupinou vystupuje i mladá speváčka Lucie Bílá. V januári 1986 nahradzuje Nedvěda za bubnami profesionál Karel Jenčík a k basgitare nastupuje Zdeněk Kub, aby ich za pár mesiacov doplnil gitarista Miroslav Mach. Najvýraznejším hosťom bola v rokoch 1985 – 1987 Lucie Bílá, ktorá získavala veľkú popularitu a pozornosť médií. V priebehu roka je už jasné, že personálne je kapela ustálená a kvarteto Brichta, Urban, Mach a Kub je pravým obsahom pojmu Arakain. Na jar roku 1988 nastupuje k bicím Robert Vondrovic a vo februári 1989 sa stáva profesionálnym súborom. V tom istom roku prichádza talentovaný bubeník Štěpán Smetáček, ale po roku pôsobenia odporúča ku konkurzu spolužiaka z konzervatória Marka Žežulku. Takisto len rok v skupine pôsobil plzeňský gitarista Daniel Krob, ktorý na začiatku roku 1989 nahradil Macha, ktorý odišiel do skupiny Alarm, aby sa na konci toho roka vrátil späť.

Česko-slovenský rozhlas[upraviť | upraviť zdroj]

Komunistický režim nebol nikdy kapele naklonenej a tak musela koncertovať a hrať úplne mimo záujmu médií. Občas sa vyskytli aj zákazy hrania. V roku 1986 prichádza prvá štúdiová skúsenosť v podobe troch nahrávok pre Československý rozhlas. Vďaka úspechu skladieb v rozhlasových rebríčkoch sa kapela dopracovala ku svojmu prvému singlu „Gladiátor“/„Excalibur“ u vydavateľstva Panton (1988). Kapela taktiež prvýkrát vypredáva Lucernu pri oslave svojich piatich narodenín. Arakain vystupuje na medzinárodnom rockovom festivalu v poľskom Jaroczine, na Metalmanii v Katoviciach. V septembri 1989 navštívili medzinárodný festival v Moskve. Nasleduje druhý singel „Amadeus“/„Proč“ a tretí singel „Ku-Klux-Klan“/„Orion“.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]