Armagnac (destilát)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Armagnac

fľaška Armaňaku
PôvodFrancúzsko
Originálny názovArmagnac
Kategóriadestilát (nápoj)
Rok založenia1310
Obsah alkoholu40%
Použitiepriame konzumovanie, prísada do jedál a nápojov

Armagnac je destilát vyrábaný z bieleho suchého vína. Miestom pôvodu je kraj Armagnac nachádzajúci sa v Gaskonsku na juhozápade Francúzska v stredných Pyrenejach. Je to najstarší destilát pálený z vína vo Francúzsku a pravdepodobne aj na svete. Začiatok výroby siaha do stredoveku. Ekonomickým a výrobným centrom Armagnacu je obec Eauze.

História Armagnacu[upraviť | upraviť zdroj]

Antika[upraviť | upraviť zdroj]

Armagnac je vyrábaný z bobulí viniča, ktoré sa pestovali v tomto regióne od čias Rímskej ríše. Nasvedčujú tomu archeologické nálezy v galorománskej vile v Séviacu, kde sa nachádzajú mozaiky s vyobrazením viniča.

Stredovek[upraviť | upraviť zdroj]

V období nadvlády Arabov – Maurov – a islamu na Pyrenejskom polostrove vďaka arabskému vynálezu destilačného prístroja (alambiku), ktorý mal využitie vo farmácii (alchýmii) a parfumérstve.

V roku 1310 napísal františkán Vital du Four medicínsky traktát o 40 blahodarných účinkoch alkoholického destilátu z kláštorov v Eauze a v Saint-Mont, kde pôsobil. Tento dátum sa považuje za určujúci v histórii značky Armagnac.

V roku 1461 je prvýkrát doložený obchod s Armagnacom na trhu v Saint-Sever. Dokument stanovuje daň za predaj Armagnacu, keď jeho objem prekročí štyri litre. Produkciu a obchod s destilátom podporili Holanďania, ktorí ho kupovali. Preto mohol byť celý kraj vysadený odrodami bieleho viniča. Vtedy mali obsadený prístav Bordeaux Briti a udeľovali privilégiá v kraji Bordeaux na pestovanie a výrobu vína a destilátov. Armagnac samozrejme sami nakupovali a dovážali do Anglicka.

Holanďania vykupovali celé časti úrody v Bayonne, dávali destilovať a loďami dopravovali do severských štátov. Armagnac mal výhodu, že bol trvanlivý a vydržal námornú prepravu. Armagnac bol vyňatý z reštrikcií Britov, preto mal dobrý obchodný potenciál. Obchodu s vínom a Armagnacom napomohol rozvoj riečnej dopravy – zriaďovanie prístavov na rieke Adour a na jej prítoku Midouze.

Renesancia v Armagnacu[upraviť | upraviť zdroj]

Kultúru veľkoplošného pestovania vína obohatil technologický pokrok v destilácii alkoholu. Mená niektorých vynálezcov inovatívnych postupov pri destilácii sú známe dodnes: Porta, Nicolas Lefèvre a Christophe Galzer. Zisky z výroby Armagnacu nabádali obyvateľov Bordeaux do dobrodružstiev cestovania. Odchádzali aj preto, lebo kontrola produkcie a predaja bola prísna a stala sa brzdou obchodu s Armagnacom.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Názov získal Armagnac premenami mena gaskonského lénneho pána Herremana z čias panovania kráľa Chlodovika I. Herreman bol latinizovaný na Arminius a neskôr sa stal Armagnacom v gaskončine.

Oblasť pestovania[upraviť | upraviť zdroj]

Kontrolované oblasti pôvodu (AOC) Armagnacu sú tri departementy: Gers, Landes a Lot-et-Garonne.

Vínne odrody[upraviť | upraviť zdroj]

Na výrobu Armagnacu sa používajú uvedené odrody viniča s miestom pestovania v kontrolovaných oblastiach Armagnacu:

  • Ugni Blanc
  • Baco 22A
  • Folle Blanche
  • Colombard

Geologické a pôdne podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Geografické regióny kontrolovanej produkcie (apelácie) Armagnacu sú tri:

  • Le Bas Armagnac – Dolný Armagnac – inak aj Armagnac noir – na západe, ležiaci na svetlých piesčitých, kremičito-vápencových pôdach, ktoré robia destilát ovocným, jemným a komplexným.
  • La Ténarèze – stredný – okolie mesta Condom – vyznačuje sa hlinito-vápencovými pôdami. Produkt z nich je ostrejší, potrebuje dlhé zrenie.
  • Le Haut Armagnac – Horný Armagnac – inak nazývaný Armagnac blanc (biely Armagnac) kvôli vápencovým a slieňovým pôdam. Apelácia je umiestnená na východe kontrolovanej oblasti Armagnac. Haut Armagnac predstavuje malé množstvo z celkovo vyprodukovaného nápoja, približne 5 – 6 %, pôda tu praje skôr získaniu bežného vína a nie zvláštneho vína vhodného na výrobu destilátov (vin de chaudière).

Klíma[upraviť | upraviť zdroj]

V Gaskonsku je teplé oceánske podnebie.

Výroba[upraviť | upraviť zdroj]

Na výrobu sa používa vínny nakvasený mušt (vin de chaudière), ktorý sa destiluje len jedenkrát (jedenkrát sa zohrieva). Nasleduje zrenie destilátu v sudoch z dubového dreva. Zrenie dodá destilátu farbu a buket. Počas procesu zrenia sa vyparuje zo sudov tekutina, čo sa nazýva anjelská daň. Vlhkosť v pivnici určuje, či sa bude viac vyparovať alkohol (vo vlhkej pivnici) alebo voda (v suchej pivnici).

Armagnac je predávaný pod viacerými klasifikačnými označeniami v závislosti od veku brandy. Ak je pri plnení do fliaš blendovaný (miešaný), uvádza sa jeho vek podľa veku najmladšej zložky blendovania. Armagnac sa stane Armagnacom, ak všetky jeho zložky dosiahli vek zrenia v sude minimálne 2 roky. Takýto sa označuje troma hviezdami alebo značkou V.S. Armagnac so značkou V.S.O.P. musí zrieť v dreve najmenej 4 rokov. Armagnac s označením X.O. alebo Napoléon musí zrieť v dubovom sude 6 rokov. So značkou Hors d'Age musia zrieť najmenej 10 rokov. Najstaršie a najlepšie destiláty majú jednozložkový obsah a vyznačený vek rokom vinobrania na etikete. Fľaše Armagnacu majú byť skladované vo vertikálnej polohe, aby sa neporušili uzávery. Otvorená fľaša vydrží dlhú dobu v neporušenej kvalite.

Vplyv na zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

Štatisticky sa Armagnac sleduje kvôli tomu, že v oblasti kontrolovaného pôvodu značky Armagnac na juhu Gaskonska je dlhodobo najnižší výskyt kardiovaskulárnych chorôb na svete.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Armagnac na anglickej Wikipédii a Armagnac na francúzskej Wikipédii.