Bitka pri Baweane

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Baweane
Súčasť druhej svetovej vojny

Ťažký krížnik Exeter sa potápa po silných zásahoch
Dátum 1. marec 1942
Miesto Jávske more, Tichý oceán
Výsledok japonské víťazstvo
Protivníci
USA
Spojené kráľovstvo
Japonsko
Velitelia
O. L. Gordon Takeo Takagi
Ibó Takahaši
Sila
1 krížnik a 2 torpédoborce Ľahká lietadlová loď, 4 krížniky, 4 torpédoborce
Straty
1 krížnik a 2 torpédoborce potopené
Vojna v Pacifiku
Pearl HarborGuam (1941)MalajziaFilipíny (1941 – 1942)SingapurHolandská východná India (1941 – 1942)Koralové moreMidwayGuadalcanalSavovýchodné Šalamúnove ostrovymys Esperanceostrovy Santa Cruzpri GuadalcanaleTassafarongaRennellov ostrovBismarckovo moreKomandorské ostrovyTarawaFilipínske moreMariány a PalauSaipanGuam (1944)TinianPeleliuFilipíny (1944 – 1945)LeyteManila (1945)Iwó-džimaOkinava

Bitka pri Baweane bola jedna z námorných bitiek druhej svetovej vojny. Odohrala sa dňa 1. marca 1942. Príčinou bitky bola snaha spojencov, ktorí spojili svoje sily pod jednotným vedením ABDACOM, o evakuáciu z Jávskej oblasti.

Po katastrofálnej porážke spojencov v bitke v Jávskom mori 27. februára 1942 zostalo spojencom na Jáve len niekoľko plavidiel. 28. februára kotvili v Surabaji ťažký krížnik HMS Exeter a 7 torpédoborcov. V Batávii kotvil ťažký krížnik USS Houston a ľahký krížnik HMAS Perth. Spojenecké velenie rozhodlo, že tieto spojenecké lode budú z oblasti evakuované.

Ako prvé odplávali zo Surabaja 4 torpédoborce John D. Edwards, Paul Jones, John D. Ford a Alden pod velením fregatného kapitána Binforda, ktorým sa podarilo prekĺznuť Balijským prielivom do Indického oceánu. Krížniky Houston a Perth však boli potopené 1. marca 1942 v bitke v Sundskom prielive.

Zvyšné lode zo Surabaja – ťažký krížnik Exeter, torpédoborce HMS Encounter a USS Pope sa pokúšali dostať do Indického oceánu a ďalej na Cejlón. Nemohli k tomu použiť Balijský prieliv ako úspešné torpédoborce, pretože Exeter mal príliš veľký ponor. Torpédoborec Pope mal pôvodne odplávať s ostatnými americkými torpédoborcami, ale pretože sa kvôli oprave nezúčastnil bitky v Jávskom mori, tak mu zostali všetky torpéda. A preto bolo rozhodnuté, že bude sprevádzať Exeter. Skupina vyplávala pod velením kapitána Gordona zo Surabaja v 19 hodín 28. februára. Snahou Gordona bolo vyhnúť sa japonskej východnej inváznej skupine, ktorá sa vyloďovala asi 100 km západne od Surabaja a v noci z 1. marca na 2. marca preplávať Sundským prielivom.

Dňa 1. marca o pol desiatej boli Gordonove lode objavené pri ostrove Bawean. Spozoroval ich japonský zväz lodí pod velením kontradmirála Takea Takagiho v zložení ťažké krížniky Nači a Haguro a 2 torpédoborce. Takagi katapultoval prieskumné lietadlá a privolal na pomoc skupinu pod velením viceadmirála Ibó Takahašiho v zložení ťažké krížniky Ašigara a Mjókó a 2 torpédoborce. V nadchádzajúcej prestrelke boli potopené Exeter a Encounter. Torpédoborcu Pope sa darilo ešte istý čas unikať, ale nakoniec bol objavený lietadlami z ľahkej lietadlovej lodi Rjúdžó a po niekoľkých vlnách náletov bol potopený.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bitva u Baweanu na českej Wikipédii.