Bohumil Chmelík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bohumil Chmelík
slovenský zubný lekár, vysokoškolský pedagóg a politik
Narodenie1938 (85 alebo 86 rokov)
Trnava

Prof. MUDr. Bohumil Chmelík, PhD. (* 1938, Trnava) je slovenský zubný lekár, vysokoškolský pedagóg a politik.

Medicínska činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je absolventom stomatológie na Lekárskej fakulte Palackého univerzity v Olomouci. Pôsobil ako zubár, neskôr ako riaditeľ nemocnice v Trnave.

Pedagogická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti pedagogicky pôsobí na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity, pričom sa venuje aj zdravotníckemu manažmentu.

Politická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je členom Kresťanskodemokratického hnutia. Vo voľbách 5. a 6. júna 1992 bol zvolený za poslanca Slovenskej národnej rady za KDH a po premenovaní Slovenskej národnej rady na Národnú radu Slovenskej republiky bol poslancom do roku 1994.

Bohumil Chmelík je dlhoročným komunálnym politikom a opakovane členom mestského zastupiteľstva mesta Trnava. Pre volebné obdobie 2005 – 2009 bol zvolený za člena zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja za koalíciu KDH-SDKÚ-DS.

V roku 2009 bol opätovne zvolený za poslanca zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Bohumil Chmelík je okrem odborných publikácií aj literárne činný. V roku 2003 mu vyšla zbierka básní V šere ticha.

V oblasti kultúry sa dlhodobo zoberá tvorbou Jána Koniarka. Občianske združenie Trnavské fórum '89, kde je Bohumil Chmelík predsedom sa stalo spoluvydavateľom monografie Sochár Ján Koniarek (2007). Spolu s autorom podstatnej časti fotografií tejto monografie, trnavským fotografom, vysokoškolským pedagógom a členom Trnavského fóra '89 Štefanom Blažom, propaguje život a dielo Jána Koniarka.