Breakbeat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Breakbeat
Pôvod v štýlochhip-hop, freestyle, miami bass, electro, funk, turntablism
Kultúrne pozadie1970; koniec 80. rokov – USA; Spojené kráľovstvo
Typické nástrojeturntables, sampler, sekvencer, syntetizátor, bicí automat, osobný počítač, klávesy
Odvodené štýlyjungle alebo drum and bass, 2-step garage, 4-beat, dubstep
Podštýly
acid breaks, big beat, breakcore, broken beat, deep breaks, funky breaks, hardcore breaks, nu-funk, nu skool breaks, progressive breaks
Zmes štýlov
breakstep, breakbeat hardcore, trip-hop
Iné témy
zoznam elektronických hudobných žánrov

Breakbeat (niekedy tiež breaky alebo breakbeaty (lámané beaty)) označuje dve rozdielne ale zároveň súvisiace veci: Je to žáner elektronickej tanečnej hudby a je to aj rozdielny perkusívny rytmus, z ktorého pochádza názov tohto žánru. Zvyčajne je charakterizovaný použitím nezrovnalých (perkusívne nástroje nehrajú priamo v beate) taktov 4/4 bicích vzoriek (na rozdiel od pravidelného beatu žánrov house, techno a trance). Tieto rytmy môžu byť charakterizované svojím intenzívnym použitím synkop a polorytmov.[1] Oba významy sú úzko spojené s hip-hopom a break dance.

Ako hudobný prvok, sú lámané beaty známe a používané už sto rokov, ale názov a moderný význam tohto termínu pochádzajú z éry vzniku hip-hopu v USA v 70. rokoch. Rovnomenný elektronický hudobný žáner je široko považovaný za derivát prvotnej rave scény v Spojenom kráľovstve, kde boli lámané beaty vkladané do hudby do formy, ktorú dnes poznáme ako breakbeat hardcore. Ale lámané beaty používali aj americkí hip-hopoví DJi a turntablisti vo svojich inštrumentálnych setoch, a to ešte pred vznikom rave v Spojenom kráľovstve, a môže byť, že tieto dve scény vznikli paralelne.

Dnes existuje breakbeat vo forme pevných regionálnych scén v USA a Spojenom kráľovstve. Lámané beaty sú často používané v produkcii rôznych žánrov ako hip-hop, jungle alebo drum and bass, hardcore techno, UK garage (vrátane 2-stepu, breakstepu a dubstepu) a dokonca aj v pope a rocku. Od 90. rokov bol breakbeat často používaný ako hudba v pozadí v rôznych televíznych reklamách, a tiež v soundtrackoch akčných filmov a to predovšetkým vo forme big beatu.

Evolúcia[upraviť | upraviť zdroj]

V 80. rokoch sa stali lámané beaty dôležitým prvkom mnohých žánrov breakovej hudby, ako big beat, nu skool breaks, acid breaks a Miami bass.

DJi z rôznych žánrov začleňovali breaky do svojich setov. Medzi niektorích interpretov, známych použitím lámaných beatov, patria Afrika Bambaataa Davy DMX, Dynamix II, 2 Live Crew, Cybotron, NAPT, DJ Icey, Stanton Warriors, Krafty Kuts, Freestylers, K-Swing, Soul Of Man, DJ Sharaz alebo Annie Nightingale.

Lámané beaty sú používané tiež v mnohých hip-hopových, jungle a hardcorových skladbách, a môžu sa objaviť aj v iných hudobných žánroch.

Subžánre[upraviť | upraviť zdroj]

Big beat[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Big beat (90. roky)

Big beat je termín, ktorý vznikol v polovici 90. rokov britskou hudobnou tlačou, ktorá ním označila hudobnú tvorbu interpretov ako The Prodigy, Cut La Roc, Fatboy Slim, The Chemical Brothers, The Crystal Method a Propellerheads. Ich skladby boli vedené ťažkými lámanými beatmi a syntetizátorovými zvukmi a vzorkami.

Acid breaks[upraviť | upraviť zdroj]

V elektronickej hudbe je termín "acid breaks" spojením breakbeatu, acid housu, acid techna a ďalších foriem elektronickej tanečnej hudby (EDM). Jeho bicia linka je podobná breakbeatu, hlavne preto, že neobsahuje známe basové údery ako ostatné formy EDM. Jeden z prvých syntetizátorov, ktorý bol použitý v acid hudbe bol Roland TB-303. Prvá acid breaks skladba je pripisovaná Zakovi Baneymu, ktorý v roku 1987 vytvoril skladbu „Acid Break“.[2]

Psychedelic breaks (Psybreaks)[upraviť | upraviť zdroj]

Tento štýl tvoria breakbeatoví hudobníci, ktorí začleňujú do svojej tvorby prvky psychedelickej hudby (napr. skupina Infected Mushroom).

Hardcore breaks[upraviť | upraviť zdroj]

Tento štýl tvoria breakbeatoví hudobníci, ktorí začleňujú do svojej tvorby prvky hardcore techna, a tiež prvky hardstepu, hardstyle a hard dance.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Definition [online]. oxforddictionaries.com, [cit. 2013-12-30]. Dostupné online. Archivované 2013-12-31 z originálu.
  2. Credited by the DJ List, thedjlist.com Archivované 2015-04-02 na Wayback Machine

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Breakbeat na anglickej Wikipédii.