Cesta II. triedy 556 (Slovensko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cesta II. triedy 556
Základné údaje
Správca Samosprávny kraj 
Celková dĺžka 19,932 km
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj

Cesta II. triedy 556 je cesta II. triedy na Slovensku v okresoch Vranov nad Topľou, Svidník a Stropkov. Jej dĺžka je 19,932 km.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta bola zriadená v roku 1946 a patrila medzi pôvodnú sieť ciest II. triedy. Viedla z obce Hanušovce nad Topľou cez Giraltovce, Šarišský Štiavnik a Svidník na hraničný priechod vo Vyšnom Komárniku. Medzi obcou Rakovčík a mestom Svidník viedla cesta cez obec Mestisko po dnešnej ceste III/3530.

Koncom 70-tych rokov bol úsek Giraltovce - Vyšný Komárnik preklasifikovaný na cestu I. triedy a spolu s celou cestou II/576 zaradený do novo zriadenej cesty I/73. V súvislosti s tomto zmenou bola tiež vybudovaná preložka cesty medzi obcou Rakovčík a mestom Svidník, premostením na ľavý breh rieky Ondava a preradením úseku Stročín-juh - Svidník cesty II/557.

Úsek Matovce-juh - Turany nad Ondavou-sever bol pôvodne cestou III. triedy a k ceste II/556 bol pričlenený v 90-tych rokoch.

Z pôvodnej trasy je dnes súčasťou cesty II/556 len úsek Hanušovce nad Topľou - Giraltovce.

Priebeh[upraviť | upraviť zdroj]

Komunikácia začína v Hanušovciach nad Topľou na križovatke s cestou I/18 a vedie údolím Tople obcami Ďurďoš, Mičakovce (už v okrese Svidník), Giraltovce (peáž s I/73), Fijaš a Kručov (v okrese Stropkov) na križovatku s cestou I/15 pri Turanoch nad Ondavou, kde cesta končí.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]