Cesta II. triedy 558 (Slovensko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cesta II. triedy 558
Základné údaje
Správca Samosprávny kraj 
Celková dĺžka 39,504 km
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj

Cesta II. triedy 558 je cesta II. triedy na Slovensku v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Snina. Jej dĺžka je 39,504 km.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta pôvodne viedla z Vranova nad Topľou (križovatka s I/18) cez Tovarné do Humenného a ďalej cez Sninu a Stakčín do Poľska, kde vyúsťovala v obci Majdan a pokračovala smerom do Sanoku. Úsek zo Stakčína na poľské hranice však bol len minimálne využívaný na medzinárodnú premávku, nakoľko na poľskej strane mal len prašný povrch.

Koncom 70-tych rokov bol úsek od odbočky do Strážskeho (vtedy cesta II/559) po Stakčín pretriedený na cestu I. triedy a zaradený do novo vytvoreného ťahu I/74, spolu s úsekom II/559 Strážske - Humenné a celou cestou II/560 Stakčín - Ubľa.

Na začiatku 80-tych rokov bola cesta cesta od obce Starina smerom na poľské hranice vyradená z cestnej siete a všetky obce v oblasti boli vysťahované pre stavbu vodárenskej nádrže Starina, ktorá zároveň pôvodnú cestu zatopila. Úsek cesty od Stakčína mal byť pôvodne zrušený úplne, napokon však bolo rozhodnuté o jeho presmerovaní na obec Ulič, kde bol naplánovaný hraničný priechod do ZSSR (na Ukrajinu), ktorý sa ale nikdy nepostavil.

V roku 2003 bol z cesty vyradený úsek Vranov nad Topľou - Podčičva a zaradený do novo vytvorenej cesty I/15, spolu s posledným zostávajúcim úsekom cesty II/557 Podčičva - Stročín (zostávajúce úseky II/557 boli už predtým preradené do ciest I/73 a I/77).

Priebeh[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta druhej triedy 558 blízko obce Príslop

Komunikácia začína v okrese Vranov nad Topľou na križovatke s cestou I/15 pri obci Sedliská, prekonáva Ondavu, križuje II/554 a prechádza obcami Tovarné, (v okrese Humenné) Hudcovce, Topoľovka a Závadka do Humenného.

Vedie v peáži s cestou I/74 a v Stakčíne v okrese Snina pokračuje údolím Cirochy cez Príslop a Kolbasov do obce Ulič, kde cesta končí.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]