Európska noc výskumníkov na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Európska noc výskumníkov 2018 - podujatie v Starej tržnici.

Európska noc výskumníkov (skr. ENV, po anglicky European Researchers´ Night - ERN) je slovenská časť Európskej noci výskumníkov. Je to najväčšie vedecko-popularizačné podujatie svojho druhu na Slovensku, organizované pravidelne posledný septembrový piatok.[1] Zameriava sa na zvýšenie záujmu o vedecko-technické smery, vedu, výskum a inovácie predovšetkým medzi mladými ľuďmi a podporou ich záujmu o štúdium STEM odborov. Cieľom je prezentovať vedcov a výsledky ich výskumu širokej verejnosti poukazujúc na ich dôležitosť a prínos pre každodenný život ľudí.

Od svojho vzniku sa Európska noc výskumníkov rozrástla na celoslovenské podujatie a v súčasnosti sa koná v piatich slovenských mestách - Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Poprade a Žiline a v ďalších sprievodných lokalitách. V Bratislave sa podujatie uskutočňuje v Starej tržnici a okolitých miestach. V Banskej Bystrici, Košiciach, Poprade a Žiline je situované do priestorov nákupných centier.

Hlavným organizátorom podujatia je už od jeho vzniku v roku 2007 Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, o.z. Festival vedy je súčasťou celoeurópskej iniciatívy Európskej komisie - European Researchers Night, ktorá sa koná už od roku 2005 každoročne v posledný septembrový piatok. Podujatie je financované z programu Horizon 2020 Akciami Marie Sklodowska Curie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. European Researchers' Night [online]. nocvyskumnikov.sk, [cit. 2019-01-28]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]