Green Park (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Green Park
Umiestnenie
Miesto Piccadilly
Miestna autorita City of Westminster
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 6
Počet cestujúcich za rok 24,893 miliónov
Transport for London
Zóna 1
Dôležité dátumy Otvorenie 1906
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail

Green Park je jednou zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa v londýnskom mestskom obvode City of Westminster na ulici Piccadilly, na severnom okraji Green Parku. Obsluhujú ju tri rôzne linky. Nachádza sa v tarifnej zóne 1.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Stanicu otvorili 15. decembra 1906 na Great Northern, Piccadilly & Brompton Railway (dnešná Piccadilly Line). Stanica pôvodne niesla meno „Dover Street“, vďaka svojej polohe na rohu ulíc Dover Street a Piccadilly. V roku 1933 sa začalo s prestavbou stanice. Výťahy boli vymenené za eskalátory a taktiež bol vybudovaný nový vestibul, ktorý sa nachádzal priamo pod cestou. Na rohu Piccadilly a Stratton Street a taktiež na južnej strane Piccadilly boli vybudované nové vchody do stanice. Po rekonštrukcii bola stanica otvorená pod svojim súčasným názvom – „Green Park“.

V tom čase podobné stavebné práce prebehli aj na ďalšej stanici: Hyde Park Corner. Málo využívaná stanica Down Street, ktorá sa medzi nimi nachádzala bola uzavretá.

Nástupištia Victoria Line boli otvorené 7. marca 1969 a ďalšie na Jubilee Line boli otvorené 1. mája 1979. Ďalšou stanicou na Jubilee Line bola stanica Charing Cross, kde mali vlaky konečnú. Po predĺžení Jubilee Line do juhovýchodného Londýna boli jej nástupištia na Charing Cross uzavreté a linka bola zo stanice Green Park predĺžená do stanice Westminster.

9. októbra 1975, teroristi patriaci k Írskej republikánskej armáde detonovali bombu pred vstupom do stanice. Explózia si vyžiadala jeden ľudský život. Podobné útoky sa uskutočnili na staniciach West Ham v roku 1976 a Victoria v roku 1991.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Stanicu v súčasnosti obsluhujú tri linky:

Miesta záujmu[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]