Jubilee Line

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jubilee Line
Farba na mape Strieborná
Rok otvorenia linky 1979
Typ linky Podzemná
Vlakové súpravy Model 1996
Počet staníc 27
Dĺžka (v km) 36,2 km
Depá Stratford Market
Počet cestujúcich 127,584,000 (per annum)
Linky Londýnskeho metra
  Bakerloo
  Central
  Circle
  District
  Hammersmith & City
  Jubilee
  Metropolitan
  Northern
  Piccadilly
  Victoria
  Waterloo & City
Ostatné linky
  DLR
  Tramlink
  Overground
Transport for London
Jubilee Line
Interiér súpravy z roku 1996
Exteriér stanice Canary Wharf
Interiér stanice Canary Wharf
Exteriér stanice Canada Water
Súpravy v konečnej stanici Stratford
Depo Stratford Market

Jubilee Line je linka londýnskeho metra. Na mapách je vyznačená striebornou farbou a je to šiesta najvyťaženejšia linka v sieti.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Jubilee Line bola otvorená 1. mája 1979, pričom prevzala dve vetvy už existujúcej Bakerloo Line, aby ju odľahčila od preťaženia a narastajúcej premávky. Úsek od Baker Street po Stanmore bol pripojený k novo postavenému, 4 km dlhému segmentu v centre Londýna, s novou konečnou stanicou Charing Cross.

Už existujúca stanica Charing Cross na Circle, District, Bakerloo a Northern Line bola premenovaná na Embankment. Novo vzniknutá stanica vytvorila nový prestupný uzol spájajúc stanice Strand na Northern Line a Trafalgar Square na Bakerloo Line.

Linka sa mala pôvodne volať Fleet Line, podľa rieky Fleet, ktorá je najväčšou londýnskou podzemnou riekou. Avšak projekt bol premenovaný pri príležitosti strieborného jubilea kráľovnej Alžbety II. v roku 1977. Taktiež pôvodný zámer predĺžiť linku až na Fleet Street bol odložený na neurčito. Pôvodný výber tmavošedej farby bol podporený námorným významom slova fleet (po anglicky: flotila), dnes sa však používa strieborná farba.

Časť, ktorá bola odovzdaná do užívania bola len prvým úsekom celkovej trasy, avšak nedostatok financií spôsobil to, že linka sa nepredlžovala až do konca 90. rokov. Fáza 2 predpokladala predĺženie linky pozdĺž Fleet Street so stanicami Aldwych, Ludgate Circus, Cannon Street a Fenchurch Street, popod Temžu do New Cross s konečnou stanicou Lewisham.

Revitalizácia Docklands spôsobila zmenu projektu predĺženia Jubilee Line. V roku 1999 boli na tri etapy postupne otvorené stanice na tzv. Jubilee Line Extension (JLE). Predĺženie sa začalo budovať zo stanice Green Park, čím vznikla nevyužitá vetva s jednou stanicou - Charing Cross, tá bola po uvedení JLE do prevádzky zatvorená (ale príležitostne sa používa na natáčanie filmov). Na všetkých novo-otvorených podzemných staniciach boli ako jediné v sieti londýnskeho metra namontované aj zábrany medzi hranou nástupišťa a vlakom, ktoré majú zabrániť nepovolenému vstupu do koľajiska, ako aj zlepšiť cirkuláciu vzduchu. Zaujímavosťou je, že Jubilee Line je po poslednom predĺžení jedinou linkou, z ktorej sa dá prestúpiť na hocijakú inú linku.

Vozový park[upraviť | upraviť zdroj]

Po otvorení na linke premávali súpravy vyrobené v roku 1972. Ich prvá výmena nastala v roku 1984, staršie vlaky boli odsunuté na Northern Line. Tie nové sa však rýchlo ukázali ako nespoľahlivé, napr. jednokrídlové dvere spomaľovali prevádzku. Ešte pred otvorením nového úseku v roku 1999 (JLE) sa teda rozhodlo vozový park znova poobmeniť. Súčasné súpravy sú vyrobené z roku 1996, podobajú sa tým z roku 1995 na Northern Line. Sú vybavené orientačným systémom – hlásením zastávok a digitálnymi ukazovateľmi smeru.

Súpravy, ktoré až do 26. decembra premávali na Jubilee Line boli 6-vozňové. Na prelome rokov 2005 a 2006 sa rozhodlo, že budú nasadené 7-vozňové súpravy. Táto zmena však nemohla byť uskutočnená ihneď; nebolo technicky možné, aby v premávali naraz 6 aj 7-vozňové súpravy. Linka teda mala byť celých 5 dní uzavretá, všetko však bolo dokončené o 2 dni skôr tj. linka bola znovu-otvorená 29. decembra. Výsledok priniesol zvýšenie kapacity o 6 000 cestujúcich denne, čo je zvýšenie o 17 % oproti pôvodnému stavu. Modernizáciou prešlo taktiež signalizačné zariadenie.

Trasa[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámka: Za názvom stanice sa nachádza jej prípadný pôvodný názov alebo názvy, dátum jej otvorenia, prípadne aj dátum jej uzavretia.

Budúcnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2009 má na linke začať fungovať automatická obsluha vlaku, ktorá je už v súčasnosti v prevádzke na DLR. Inštalácia a testovanie zariadení sa začalo koncom roka 2006.

Už pri projektovaní JLE v roku 1999 sa uvažovalo o druhej vetve zo stanice North Greenwich na východ do Thamesmead, ale v dnešnej dobe sa zatiaľ o predlžovaní neuvažuje.

V roku 2004 padol návrh na vytvorenie komplexu staníc West Hampstead, teda prepojenie troch existujúcich staníc metra, London Overground a Thameslink, ale nebol schválený.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]