Hans Rebel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hans Rebel
rakúsky entomológ
Hans Rebel
Narodenie2. september 1861
Hietzing, Rakúsko
Úmrtie19. máj 1940 (78 rokov)
Viedeň, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Hans Rebel

Hans Rebel (* 2. september 1861, Hietzing, Rakúsko – † 19. máj 1940, Viedeň) bol rakúsky entomológlepidopterológ a biológ, profesor, doktor práv, dvorný radca.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Po skončení základného vzdelania študoval právo na Viedenskej univerzite a po zložení sudcovských skúšok pracoval na Präsidium des Wiener Landesgerichts, ako doktor práv. Svoje povolanie právnika nevykonával dlho, v roku 1897 sa stal nástupcom kustóda Aloisa Friedricha Rogenhofera (18311897) v Naturhistorisches Museum Wien, kde pracoval až takmer do konca svojho života –do roku 1932[1].

Od svojich pätnástich rokov sa zaoberal zbieraním a štúdiom minerálov a neskôr za začal venovať motýľom (Lepidoptera). Počas letného pobytu v Štajersku zbieral Makrolepidoptera i Microlepidoptera, príčom práve táto skupina „drobných motýľov“ sa nakoniec stala jeho hlavnou entomologickou špecializáciou.

V roku 1893 skončil prácu v justičnej službe vo Viedni a nastúpil ako pomocný pracovník do Naturhistorische Hofmuseum vo Viedni. Súčasne sa prihlásil na Viedenskú univerzitu s hlavným odborom zoológia, kde po 2 rokoch spísal dizertáciu o vodných larvách motýľov, za čo dostal doktorský titul. Po niekoľkých rokoch habilitoval na Wiener Hochschule für Bodenkultur a po odchode vtedajšieho kustóda múzea Aloisa Friedricha Rogenhofera z múzea, prebral vedenie zbierok motýľov . V roku 1923 sa stal riaditeľom zoologických zbierok múzea (Direktor der Zoologischen Sammlung), V roku 1925 zastával miesto prvého riaditeľa prírodovedného múzea (Ersten Direktors des Naturhistorischen Museums) a pôsobil ako generálny riaditeľ.

Získal čestné uznanie (odznak) za svoj prínos pre Rakúsko na základe svojej muzeálnej práce. V roku 1928 sa stal jedným z konzultantov v Bundesministerium für Unterricht. V roku 1923 nasleduje založenie zväzu (die Gründung des Vereines der Freunde des Naturhistorischen Museums). Pokračoval v štúdiu hlavne mikrolepidopter palearktického regiónu, najmä čeľaď Psychidae. Spoločne s entomológom Danielom Czekeliusom spravil veľa pre výskum lepidopterológie v Sedmohradsku. Robil tiež výskum motýlej fauny dolnej časti údolia Cerny a okolia Orosova pri Dunaji.[2] V tejto publikácii je uvedených 1234 nových taxónov motýľov, z toho 261 druhov z čeľade Noctuidae.

Zaoberal sa hlavne faunou Egypta, motýľmi etiópskej zoogeografickej oblasti, čeľaďou Saturnidae, rodom Parnassius Latr. a pod.

Počas pôsobenia vo Viedenskom múzeu sa výrazne obohatili zbierky tohoto múzea jednak o entomologický materiál, ale tiež o literatúru. Publikoval mnohé práce (viac ako 300) s entomologickou tematikou, ale zaoberal sa tiež otázkami výskumu cicavcov na území Rakúska. Motýle študoval v rámci celej Európy a venoval sa tiež drobným motýľom Microlepidoptera.

Vykonával zbery hlavne na území Európy. Patril k prvým entomológom, ktorí zbierali materiál na území Bulharska. Vykonal celý rad študijných a zberateľských ciest po mnohých oblastiach sveta: (z toho bolo 7 väčších) predovšetkým vo východných krajinách, ďalej Kanárske ostrovy, južná Arábia, ostrov Sokotra, centrálna Afrika, oblasť Sahary, nemecká Nová Guinea, Maroko, Egypt, Sudán, ostrovy Samoa, Novaja - zemľa v Rusku, Madeira, Azorské ostrovy atď.

Veľmi dôležitá je hlavne jeho kolektívna práca, ktorú vydal v roku 1901 spoločne s Ottom Staudingerom (1830 - 1900), ktorá vyšla až po Staudingerovej smrti.[3] V práci opísali viac ako 200 nových taxónov pre tento región (celkove takmer 300 ks).

V roku 1881 sa stal členom Wiener zoolog.-botanischen Gesellschaft. V roku 1896 založil lepidopterologickú sekciu pri Zoologisch-Botanischen Gesellschaft, ktorej predsedom bol viac ako 34 rokov (do roku 1930). Bol riadnym členom, prípadne členom-korešpondentom v sedemnástich prírodovedných spoločnostiach: (napr.: Deutschen Entomologischen Gesellschaft, der Zool.- bot. Ges. in Wien, Royal Entomological Society of London a pod.). Od roku 1936 bol člen - korešpondent aj vo Wiener Akademie der Wissenschaften vo Viedni a vo Wiener Ent. Verein patril od jej založenia v roku 1916 k jej čestným členom.

Počas svojho života opísal viacero druhov a poddruhov hmyzu a živočíchov. Z významných spomenieme napr.: Genus: Megaceraea Rebel, 1840. Z druhov napr. Acompsia minorella Rebel, 1899, Acalyptris minimella Rebel, 1924, Pyraloides spodia Rebel, 1948.

Jeho zbierka hmyzu je cca od roku 1895 uložená z väčšej časti (hlavne Microlepidoptera) v Naturhistorisches Museum Wien.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.nhm-wien.ac.at/Content.Node/forschung/2zoo/lepidoptera1.html
  2. Die Lepidopterenfauna von Herkulesbad und Orsova, Rebel, 1911, 1914, 1927
  3. Catalog der Lepidopteren des palaearktischen Faunengebietes

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Nonveiller, G. (2001). Pioneers of the Research on the Insects of Dalmatia. Zagreb: Croatian Natural History Museum : p 390. ISBN 978-953-6645-04-6
  • Johnson, Coates (1999). Nabokov's Blues: The Scientific Odyssey of a Literary Genius. New York: McGraw-Hill. : xii + p372 . ISBN 978-0-07-137330-2

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]