Josef Mašín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Josef Mašín
český dôstojník, organizátor protinacistického odboja
český dôstojník, organizátor protinacistického odboja
Narodenie26. august 1896
Lošany, Kolín, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie30. jún 1942 (45 rokov)
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Josef Mašín

Josef Mašín (* 26. august 1896 Lošany, Kolín – † 30. jún 1942 Praha, Protektorát Čechy a Morava) bol dôstojník prvorepublikovej Česko-slovenskej armády a v poslednom období života člen protinacistickej odbojovej organizácie Traja králi.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Česko-slovenské légie[upraviť | upraviť zdroj]

28. apríla 1915 bol Mašín odvedený a zaradený k c.k. pešiemu pluku 36, s ktorým odišiel na ruský front. Tu sa 9. mája 1915 pri Sinkove dostal do ruského zajatia a 3. januára 1916 sa prihlásil do česko-slovenských légií. V rokoch 1916 až 1921 potom bojoval v Československých légiách v 1. čs. streleckom pluku. V bojoch bol niekoľkokrát ranený a vyznamenaný. Bojoval pri Zborove, Bachmači a na transsibírskej magistrále.

Prvá československá republika[upraviť | upraviť zdroj]

Po návrate do Československa sa stal štábnym kapitánom pechoty Československej armády. Roku 1929 sa oženil so Zdenou Novákovou. S tou mal 3 deti: Ctirada narodeného 1930, Josefa narodeného 1932 a Zdenku narodenú roku 1933.

Do roku 1939 slúžil v 1. delostreleckom pluku vo funkcii zástupcu veliteľa pluku.

14. marca 1939 bol suspendovaný a obžalovaný zo vzbury, keď sa odmietol podriadiť rozkazu neklásť odpor okupantom. Po obsadení Československa nacistickým Nemeckom sa pokúšal o sabotáže, najprv samostatne, neskôr v rámci odbojovej organizácie Obrana národa. Spoločne s pplk. Josefom Balabánom a škpt. Václavom Morávkom vytvoril spravodajskú skupinu Traja králi. Pomocou veľkej siete spolupracovníkov členovia skupiny zbierali významné spravodajské informácie, ktoré potom odovzdávali vysielačkou československej exilovej vláde do Londýna. Okrem toho zhromažďovali zbrane a vykonávali sabotáže – ničenie telefónnych liniek, mostov, železničných tratí a skladov. Ľudia napojení na skupinu a s použitím Mašínových plánov vyrobili 2 000 bômb zamaskovaných ako brikety. Časť z nich použili na sabotáže priamo v Nemecku. Časť viackrát prepašovali priamo do kotolne sídla gestapa v Prahe. Traja králi sa neúspešne pokúsili aj o atentát na Himmlera[1].

Zatknutie[upraviť | upraviť zdroj]

Občiansky preukaz Josefa Mašína ml. (1949).

Pri pokuse o nadviazanie spojenia s Londýnskymi rádiostanicami spolu s Václavom Morávkom a Františkom Peltánom, boli 13. mája 1941 zastihnutí v jeho pražskom byte gestapom. Mašín začal na prekvapených Nemcov vo dverách strieľať a umožnil tak svojim dvom priateľom ujsť. Pri následnej prestrelke bol ranený a pokúsil sa o samovraždu.

Po zatknutí bol vypočúvaný a mučený, napriek tomu bol jediný zo zatknutých, ktorý sa s gestapákmi bil. Pri vypočúvaní sa nezľakol ani známeho surovca z radov SS, keď ho počas bitky pri vypočúvaní zrazil k zemi. Gestapáci preto k nemu chodili minimálne v dvojici. Vo väzení sa neúspešne pokúsil o samovraždu. Po atentáte na Heydricha bol 30. júna 1942 odsúdený stanným súdom na trest smrti a popravený v kobyliskej strelnici v Prahe.

Po oslobodení[upraviť | upraviť zdroj]

Po vojne bol Josef Mašín povýšený in memoriam do hodnosti brigádneho generála a v máji 2005 in memoriam do hodnosti generálmajora.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pataj, R. Mašín, Josef, Encyklopédia SME. Sme, jún 2007. Dostupné online.