Koník morský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Koník morský
Koník morský
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaNedostatočné údaje
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Hippocampus guttulatus
Cuvier, 1829
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Koník morský (lat. Hippocampus guttulatus) je druh morskej ryby z čeľade ihlovitých, ktorá je známa svojím netypickým tvarom tela a hlavy, ktorá čiastočne pripomína hlavu koňa. Je to malá rybka o veľkosti okolo 15 cm, ktorá žije v oblasti severovýchodného Atlantického oceánu.

Prebýva prevažne pri morskom dne, kde pomocou chápavého chvosta žije prichytená k riasam či rastlinám a papuľkou nasáva vodu, z ktorej filtruje potravu v podobe drobných kôrovcov a planktónu.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Koník morský je malá ryba, s netypickým tvarom tela, jeho veľkosť sa obvykle pohybuje okolo 15 cm. Pozorujeme u neho pohlavný dimorfizmussamec dosahuje maximálne 16 cm a samice až 18 cm. Súčasne sa líši aj vzhľadovo, samec má dlhší chvost a v prednej časti brucha brušný vak, v ktorom prechováva plod. Telo je esovito prehnuté v oblasti krku a začiatku chvosta pod telom. Na vrchu tela je umiestnená hlava, ktorá zdanlivo pripomína konskú hlavu. Z nej vystupuje značne pretiahnutý pysk, na ktorého konci sa nachádzajú drobné ústa. Za papuľou je umiestnená dvojica malých očí, ktoré sa môžu pohybovať do strán nezávisle od seba, čím zaisťujú širšie zorné pole. Povrch tela je pokrytý kostenými doštičkami, ktorých je zvyčajne 48 až 50. Na hlave a na chrbte sa nachádzajú drobné tvrdé výrastky.

V chrbtovej plutve sa nachádza 18 až 21 plutvových lúčov, v ritnej plutve 4 až 5 a prsné plutvy sú vystužené 15 až 16 lúčmi.

Telo má najčastejšie zelenú až hnedastú farbu, ktorá sa mení na hranici jednotlivých kostených štítkov, kde sa môžu objavovať malé biele bodky. Oproti iným druhom rýb má koníček chápavý chvost. Ten mu umožňuje prichytiť sa na rastlinu, či skalné podložie.

Pohyb[upraviť | upraviť zdroj]

Koník morský sa pohybuje pomocou kmitania chrbtovej plutvy. Väčšinou ale stojí nehybne vo vode,pričom je prichytený na morskom dne pomocou chápavého chvosta za riasy či rastliny. Pri pohybe nepláva ako ostatné ryby hlavou napred, ale jeho pohyb je vzpriamený.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Oblasť výskytu zahŕňa severovýchodný Atlantik od pobrežia Írska, cez južnú časť Severného mora, pobrežie severnej Afriky, väčšinu oblastí Stredozemného mora a zasahuje až do Čierneho mora. Súčasne je možné sa s koníkom morským stretnúť v oblasti Kanárskych ostrovov a Madeiry. Podľa zemepisných súradníc sa dá jeho oblasť výskytu ohraničiť na 20° až 63° severnej šírky a 32° západnej dĺžky až 36° východnej dĺžky.

Vyskytuje sa prevažne v plytkých vodách, kde je dno pokryté rastlinami a riasami, za ktoré sa môže prichytiť. Maximálna pozorovaná hĺbka, v ktorej sa tvor nachádzal, bola 12 metrov. V zime sa často uchyľuje do hlbších vôd s kamenistým podložím.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Koník prijíma potravu ústami umiestnenými na konci vystúpenej papule, kedy s jej pomocou nasáva potravu do ústnej dutiny. Jeho potravou sú prevažne drobné kôrovce a planktón, ktorý sa voľne vznáša vo vode alebo pri dne.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Odhaduje sa, že pohlavná dospelosť jedincov nastáva približne v čase, keď koník meria 10 cm. Jedince sa rozmnožujú v období od mája do júna (iný zdroj uvádza od marca do októbra), kedy dôjde k výberu partnera. Samička následne nakladie vajíčka o veľkosti 2 mm do brušného vaku samca, ktorý tieto zárodky chová vnútri počas nasledujúcich 3 až 5 týždňov. Po tejto dobe sa liahnu úplne vyvinuté mláďatá o veľkosti 12 mm, ktoré dorastajú do dospelosti vo voľnej vode.

Hospodársky význam[upraviť | upraviť zdroj]

Koník nie je pre svoju veľkosť lovený na mäso, ale jeho význam je v akvaristike, kde je často chovaný. Súčasne sa jeho telo suší a predáva ako turistický suvenír v oblastiach, kde žije.

Ohrozenie[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Francúzska, Portugalska, Slovinska, Bulharska je koník morský umiestnený v Červenej knihe.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Woodall, L. 2012. Hippocampus guttulatus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. <www.iucnredlist.org>. Prístup 2. február 2015.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Koníček mořský na českej Wikipédii.