Moshe Safdie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Moshe Safdie
Moshe Safdie
Dielo
Významné stavbyHabitat 67
Osobné informácie
Narodenie14. júl 1938 (85 rokov)
 Haifa, Britský mandát v Palestíne
Alma materMcGill University 1961
Odkazy
Moshe Safdie na safdiearchitects.com
Spolupracuj na Commons Moshe Safdie
(multimediálne súbory na commons)

Moshe Safdie, CC (* 14. júl 1938) je architekt a urbanista. Narodil sa v meste Haifa v Izraeli počas trvania Britského mandátu. Ako tínedžer sa presťahoval so svojou rodinou do Kanady.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Architektúru študoval na univerzite McGill v Montreali a pracoval pod vedením Luisa Kahna vo Philadelphii. Bol vynikajúci študent a jeho diplomový projekt Habitat 67 bol vybraný a zrealizovaný pre svetovú výstavu Expo 67. Tento projekt, komplex obytných jednotiek naskladaných na seba ako kocky stavebnice Lego, vyniesol svojho iba 24-ročného tvorcu medzi svetových architektov a odštartoval tak jeho kariéru. V roku 1967 sa vrátil do Izraela, aby sa mohol stať súčasťou tímu, ktorý renovoval starý a nový Jeruzalem.

Po tom, ako učil na univerzitách Yale, McGill a Ben Gurion Universities, sa stal v roku 1976 profesorom na Harvardovej univerzite a založil hlavné sídlo svojej firmy v neďalekom Somerville, Massachusetts. V roku 1986 dostal čestnú hodnosť Order of Canada.

Filozofia návrhu[upraviť | upraviť zdroj]

Centrálnou axiómou Safdieho tvorby je princíp jednoduchého prevedenia. Architektúra nie je o stavaní nemožného - o tom, čo môžeme postaviť, ak máme dosť peňazí, nástrojov alebo počítačov - ale o dosiahnutí krásy použitím vhodných a primeraných prostriedkov. (vyslovené na prednáške "Megascale, Order and Complexity")

Filozofia tvorby[upraviť | upraviť zdroj]

Architektúra musí podporovať účel, pre ktorý bola vytvorená, nie iba programovo vyhovieť požiadavkám. Jej forma by mala rezonovať všetkými priestormi a aktivitami, ktoré zastrešuje. Architektúra by mala plynulo vychádzať z jej okolia, či už mestského alebo vidieckeho, starobylého alebo úplne nového. Architekt sa musí postarať o to, aby bola budova prospešná svojmu prostrediu, ako aj komunite ktorá ju bude používať.

Modernej architektúre často chýba kvalita rituálov a ceremoniálov – symbolické praktiky, ktoré sú historicky dôležité pre občiansky, kultúrny a náboženský život. Hlavným cieľom práce architekta je vytvoriť jedinečné priestory a formy, ktoré každému projektu vtlačia tieto zabudnuté kvality. Veríme, že kvalitu bohatého zdobenia a textúr, ktoré sú automaticky spájané s historickou architektúrou, môžu dnes nahradiť starostlivé a inovatívne metódy výstavby; a že záleží skôr na uvedomení si hodnoty ornamentu, než na spôsobe jeho vyhotovenia – či už ručnom, alebo strojovom.

Habitat 67, diplomový projekt realizovaný pre svetovú výstavu Expo 67
Mestská knižnica vo Vancouvri

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Moshe Safdie

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]