Oľga Danášová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oľga Danášová
slovenská hudobná skladateľka a teoretička
Narodenie16. júl 1961 (62 rokov)
Hnúšťa

Mgr.art. Oľga Danášová, PhD. (* 16. júl 1961, Hnúšťa) je slovenská hudobná skladateľka a teoretička.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študovala na konzervatóriu v Bratislave, absolutórium v odboroch – hudobná kompozícia (Juraj Pospíšil), zborové dirigovanie (Dušan Bill) a hra na klavír (Elena Hlinková). Po skončení konzervatória študovala na VŠMU v Bratislave. Štúdium v odbore skladba v triede prof. Vladimíra Bokesa bolo ukončené diplomovou prácou, kompozíciou – l. symfónia Óda na poslednú a prvú - pre orchester, barytónové a tanečné sólo na text E. B. Lukáča.

Ďalšie odborné štúdium absolvovala v triede Dezidera Kardoša, Jána Albrechta, Ladislava Burlasa, Romana Bergera, Otta Ferencziho, Vladimíra Mačáka, Juraja Lexmana a iných.

Po skončení štúdia pôsobila ako hudobná redaktorka v Slovenskom hudobnom fonde a v hudobnom vydavateľstve OPUS.

V rokoch 1992 - 1997 pôsobila v ZUŠ Bratislava – Petržalka ako pedagóg teórie hudby, hry na klavíri a dirigovanie detského speváckeho zboru a na Súkromnom slovanskom gymnáziu v Bratislave. Pedagogicky pôsobila v hudobno – estetických predmetoch, (založenie a dirigovanie komorného vokálneho združenia).

V rokoch 1998 - 2002 absolvovala štúdium na UK v Bratislave a následne jej bol udelený titul PhD (interná forma doktorandského štúdia).

Neskôr krátkodobo pôsobila na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre ako odborná asistentka hudobno - teoretických predmetov.

V rokoch 2002 - 2011 vyučovala na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. Jej pedagogická činnosť bola zameraná na muzikologické, estetické a kompozičné odbory. Počas tohoto obdobia publikovala niekoľko vedeckých článkov na medzinárodných konferenciách v Česku a na Slovensku.

Od roku 2011 pôsobí na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave, kde vyučuje hudobno - teoretické predmety a skladbu.

Od roku 2015 taktiež pôsobí v znovuzaloženej Komornej opere Bratislava, ako hudobná riaditeľka a dramaturgička.

Okrem toho sa venuje skladateľskej činnosti.