Pet Shop Boys

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Pet Shop Boys
Pet Shop Boys na koncerte v Bostone 13. októbra 2006

Pet Shop Boys na koncerte v Bostone 13. októbra 2006
Základné informácie
Pôvod Spojené kráľovstvo Anglicko Londýn,
Spojené kráľovstvo
Žáner(-re) Pop
Synthpop
House
Electropop
Pôsobenie 1981 – súčasnosť
Vydavateľstvá Kobalt Music Services (USA, 2013 – súčasnosť)
Parlophone (UK, 1985 – 2013)
EMI (USA, 1985 – 1995)
Atlantic (USA, 1996 – 1998)
Sire (USA, 1999 – 2001)
Sanctuary (USA, 2002 – 2003)
Rhino (USA, 2004 – súčasnosť)
Webstránka www.petshopboys.co.uk
Členovia skupiny:
Neil Tennant
Chris Lowe

Pet Shop Boys je britská hudobná skupina. Tvoria ju Neil Francis Tennant (* 10. 7. 1954) a Christopher Sean Lowe (* 4. 10. 1959).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Neil sa venuje predovšetkým textom a spevu, Chris skladaniu hudby. Skupina začala vznikať v roku 1981, keď sa v obchode s elektronikou na King's Road v Londýne, keď s tam stretli keyboardista Chris Lowe so spevákom a príležitostným gitaristom Neilom Tennantom. V spomenutom obchode pri rozhovore zistili, že majú spoločný záujem o popmusic a založili skupinu. Pôvodne sa volali West End podľa jednej londýnskej štvrte, ale na počesť Chrisových kamarátov, ktorí pracovali v obchode zo zvieratami, sa premenovali na Pet Shop Boys. V roku 1984 vydávajú svoju prvú pesničku West End Girls.

Táto surovo melancholická pesnička sa sprvu moc neuchytila, ale po vydaní druhej verzie sa stala hitparádovou jednotkou vo svetových rebríčkoch - napr. v Británií, USA, Kanade, Novom Zélande atď. a ide o jeden z najväčších hitov kapely vôbec. V roku 1986 vydali PSB prvý album Please, ktorý okrem West End Girls obsahuje singel Opportunities (Let's Make a Lots of Money), ďalej a tam nachádza poetická Suburbia a pomalý slaďák Love Comes Quickly a ďalšie pesničky. V tom istom roku vyšiel ich prvý remixový album Disco.

V roku 1987 dostali za West End Girls ocenenie najlepší singel a najlepší medzinárodný hit a vydali It's a Sin (ktorý získal ocenenie za medzinárodný hit roku). Táto pieseň patrí medzi najznámejšie pesničky tejto kapely – katedrálna až hororovo znejúca pieseň s Tennantovým falzetom. Okrem toho vyšiel na singli duet What Have I Done to Deserve This s hviezdou 60. rokov Dusty Springfield a remix Elvisovej Always on My Mind (ktorý bol mimochodom vyhlásený druhým najlepším remixom všetkých dôb). Vydali druhý album Actually, na ktorom sa okrem It's a Sin a What Have I Done to Deserve This, nachádza ako singel ďalšia hitparádová jednotka Heart a Rent, ktorý o mesiac na to vyšiel na singli.

V roku 1988 PSB natočili film It Couldn't Happen Here, dostali ocenenie za najlepšiu skupinu roku a vydali poloremixové album Introspective. Na ňom sa nachádzajú zo singlov spomínaný remix Always on My Mind, notoricky známa, pesnička Domino Dancing, ironický Left to My Own Devices a ďalší remix It's Alright. Rok 1990 je jedným z najdôležitejších v histórií PSB. Vydali totiž album Behaviour, ktoré, aj keď v hitparádach moc nezabodovalo, sa považuje za najlepšie od tohoto britského dua vôbec. Melanchólia bola hlavným prvkom tohto CD. Melancholická Being Boring (PSB ju považujú za svoju najlepšiu pesničku) v sebe spája melodickú linku a text, tanečná So Hard je zase neskutočne chytľavá. Za zmienku určite stoja všetky pesničky, ale ešte treba spomenúť úžasnú Jealousy.

V roku 1991 vydali PSB ďalší remix, tentokrát od skupiny U2 Where the Streets Have No Name, ktorú umelecky spojili s Can't Take My Eyes Off You. K tomu vydali prvý výber hitov Discography, na ktorej sa nachádzajú všetky single skupiny. V roku 1992 sa pripravoval album Very, a PSB vydali známy remix Go West od skupiny Village People.

V roku 1993 vydali album Very, ktorý obsahuje piesne Go West a psychologický Can You Forgive Her?. Klip pesničky Go West bol sčasti točený v Moskve a zobrazuje Rusov pochodujúcich po schodoch ohraničenými sochami slobody alebo poskakujúcich po pláži na loptách. Album Very obsahuje aj tanečnú pieseň I Wouldn't Normally Do This Kind of Thing, pomalú skladbu Liberation, a vtipnú Yesteday, when I Was Mad. Very je zrejme najúspešnejšiou platňou od PSB. V roku 1994 spravili PSB remix od Blur Girls&Boys a vydali druhý remixový album Disco 2. V roku 1995 vydali album Alternative, ktorý mapuje celú kariéru PSB a obsahuje b-strany singlov, z nich napríklad Paninaro '95, ktoré ako jediné nespieva Neil Tennant, ale Chris Lowe.

V roku 1996 vydali tanečný album Billingual, ktorý obsahuje tanečnú pieseň Se A Vida É alebo napr. A Red Letter Day. Potom nastalo, až na remix piesne Somewhere, dlhé obdobie bez vydania. Až v roku 1999 vydali album Nightlife. Aj keď obsahovalo také pesničky ako New York City Boy alebo I Don't Know What You Want But I Can't Give It Any More, v obrovskej konkurencií ostatných albumov PSB sa považuje za najslabšie. V roku 2000 získali PSB cenu za prínos britskej hudbe (dostali ju napríklad Pink Floyd alebo Queen). Cenu im odovzdával Elton John a označil ich za nadčasových a za svoju najobľúbenejšiu skupinu.

V roku 2002 vydali PSB album Release. Viac než hocikedy sa spoliehali na zvuk gitár a Release je aj ich vplyvom naozaj melancholické až depresívne album. Spolu s Behaviour a Very je považované za ich najlepšie. Obsahuje smutnú, melancholickú Home and Dry, pomalú I Get Along, príbeh dvoch ruských emigrantov v skladbe London, a za zmienku určite stojí sarkatický The Night I Fell in Love, ktorý viac vracia Eminemovi všetky výsmechy kdekomu možnému a rozpráva príbeh študenta, ktorý strávi noc plnú sexu práve s týmto rapperom. V roku 2003 vydali PSB tretí remixový album Disco 3 a výberovku Pop Art. Na dvoch CD zachytili všetky single (až na Was It Worth It) – na prvom Pop sa nachádzajú tie známe skladby (Go West, It's a Sin, Always on My Mind...) a na druhom Art tie umeleckejšie (Can You Forgive Her?, West End Girls, Being Boring). Obsahuje tiež dva nové single – Miracles a intímnejšiu pieseň Flamboyant.

V limitovanej edícií je ešte tretie CD s remixami a DVD so všetkými klipmi. Momentálne spravili PSB hudbu k remaku legendárneho nemého filmu Krížnik Potemkin a pracujú na novom albume.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1986 - Please
  • 1986 - Disco (remixový album)
  • 1987 - Actually
  • 1988 - Introspective
  • 1989 - In Depth (len v Japonsku)
  • 1990 - Behaviour
  • 1991 - Discography (single 1985-1991)
  • 1993 - Very
  • 1993 - Very Relentless (limitovaný dvojalbum)
  • 1994 - Disco 2 (remixový album)(limitované USA – vydanie obsahuje druhý bonusový disk)
  • 1995 - Alternative (b-strany singlov z rokov 1985 – 1994; dvojalbum)
  • 1996 - Bilingual
  • 1997 - Bilingual special edition (limitované vydanie s bonusovým CD s remixami)
  • 1998 - Essential (limitovaná remixová kompilácia vydaná len v USA a Japonsku)
  • 1999 - Nightlife (limitované USA-vydanie obsahuje druhý disk „Nightlife Extra,“ na ktorom sú B-strany singlov z roku 1999 a remixy)
  • 2000 - Mini (vydané len v Japonsku)
  • 2002 - Release (limitované USA – vydanie navyše obsahuje druhý disk s b-stranami singlov Home And Dry, I Get Along a s remixy)
  • 2003 - Disco 3 (obsahuje nové piesne a remixy)
  • 2003 - PopArt (dvojalbum; obsahuje single, ktoré sa dostali do prvej dvadsiatky v UK; vydané tiež 3CD PopArtMix - tretí disk obsahuje remixy)
  • 2005 - Battleship Potemkin (nový soundtrack k rovnomennému filmu S. Ejzenštejna)
  • 2006 - Fundamental (limitované vydanie obsahuje tiež bonusové remixové CD „Fundamentalism“)
  • 2006 - Concrete (záznam koncertu PSB s orchestrom BBC; dvojalbum)
  • 2007 - Disco 4 (obsahuje najmä PSB remixy k piesňam od iných interpretov)
  • 2009 - Yes
  • 2012 - Elysium
  • 2013 - Electric

V roku 2001 bolo prvých 6 radových albumov vydaných v reedícii, každý s bonusovým diskom, ktorý obsahuje b-strany a remixy z danej doby.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Pet Shop Boys na anglickej Wikipédii a Pet Shop Boys na českej Wikipédii.