Peter Matúška

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Matúška
uhorský advokát a politik
Peter Matúška
Narodenie14. júl 1841
Istebné, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko)
Úmrtie22. september 1901 (60 rokov)
Ráztoka, Rakúsko-Uhorsko (dnes Slovensko)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Peter Matúška

Peter Matúška - de Tvarozsna et Felsőrasztoka (maď. Matuska Péter, * 14. júl 1841, Istebné – † 22. september 1901, Ráztoka) bol uhorský právnik, advokát a poslanec uhorského snemu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v evanjelickej zemianskej rodine, ktorá pochádzala z Istebného. Podľa zápisu v matrike ho v krstil Michal Hodža.[1]

Stredoškolské štúdiá absolvoval v českom Tešíne a v Budíne. Právo študoval na univerzite v Pešti, kde získal doktorát z práva a zložil aj advokátske skúšky. V roku 1872 bol zvolený za liptovskomikulášsky volebný okrsok do uhorského snemu za Deákovu stranu a svoj mandát následne niekoľkokrát obhájil za Liberálnu stranu.

Jeho advokátska prax v Pešti bola úspešná o čom svedčia slová Svetozára Hurbana-VajanskéhoDnes som bol u Matušku! Och, bože,to je už kancelária! Takú som ešte nikdy nevidel! Keby som tam mohol!.[2]

Okrem toho pôsobil v uhorskej hypotekárnej banke ako vedúci jej právneho oddelenia a neskôr jej riaditeľ. Bol rytierom johanitského rádu.

Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský ho charakterizoval takto: „Peter Matúška ako rástol vo význame a v bohatstve, tak Slováka zo seba zvliekal a stal sa temer jeho nepriateľom.[3]

Ako veľvyslanec zastupoval Uhorsko v Sofii, Varšave a nakoniec v Štokholme.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Záznam o narodení a krste v matrike; pokrstený ako Rastislaw Petrus Matúska [online]. https://www.familysearch.org, [cit. 2023-05-14]. Dostupné online.
  2. KAČÍREK, Ľuboš. Národný život Slovákov v Pešťbudíne v rokoch 1850 – 1875. [s.l.] : Výskumný ústav Slovákov v Maďarsku Békešská Čaba a Filozofická fakulta UK Bratislava, 2016. ISBN 978-615-5330-06-3. S. 227.
  3. ZECHENTER-LASKOMERSKÝ, Gustáv Kazimír. Päťdesiat rokov slovenského života II [online]. [Cit. 2023-04-27]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Matuska Péter na maďarskej Wikipédii.