Phoebastria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Phoebastria

albatros tropický
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
'Phoebastria'
Reichenbach, 1853
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Phoebastria je rod morských vtákov z čeľade albatrosovitých. Táto „severná vetva“ albatrosov je výnimočná v tom, že jej zástupcovia žijú vo výraznej vzdialenosti na sever od ostatných albatrovo či priamo na severnej pologuli.

Taxonómia[upraviť | upraviť zdroj]

Taxonómia albatrosov predstavovala diskutovaný problém už od polovice 18. storočia, keď sa začal vyvíjať taxonomický systém. Albatrosy, ktorí sú dnes radené do rodu Phoebastria, boli skôr radené do rodu Diomedea. Až v roku 1996 Gary Nun z Amerického prírodovedného múzea publikoval štúdiu, v ktorej na základe DNA analýz navrhol rozdeliť albatrosy do štyroch rodov, a síce Diomedea, Thalassarche, Phoebetria a Phoebastria.[1] Toto rozdelenie bolo všeobecne akceptované a bežne sa používa.[2]

Rod Phoebastria sa v angličtine nazýva North Pacific albatross, teda „severopacifický albatros“ či „albatros severného Tichomoria“.

Zoznam druhov[upraviť | upraviť zdroj]

BirdLife International[3][4] a ACAP[5] rozoznávajú nasledujúcich zástupcov rodu Phoebastria:

Fotografia Latinský názov Binomické meno Rozšírenie
Phoebastria immutabilis albatros nemenlivý Severozápad Havajských ostrovov, hlavne ostrovy Midway a Laysan
Phoebastria nigripes albatros čiernonohý Severozápad Havajských ostrovov, hlavne atoly Kure a Kaʻula
Phoebastria irrorata albatros tropický Ekvádor a Peru
Phoebastria albatrus albatros bielochrbtý Severný Pacifik

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Jedná sa o statné vtáky s veľkými zobákmi, veľkou hlavou a statnými nohami. Majú tri prsty, ktoré po celej ich dĺžke spojuje silná blana. Ich rozpätie krídel sa pohybuje od 190–240 cm a všetky majú krátke čierne chvosty.[6]

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

3 zástupcovia (albatrosy bielochrbté, čiernonohé a nemenlivé) sa vyskytujú na severnej pologuli, iba albatros tropický je rozšírený na južnej pologuli. Aj keď Galapágy, ktoré tento albatros obýva, sa nachádzajú tesne pod rovníkom a aj keď sa technicky jedná o južnú pologuľu, všetky albatrosy hniezdia vo veľkej vzdialenosti na sever od ostatných cca 18 rozoznávaných druhov. Preto anglický názov „albatros severného Tichomoria“.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Evolutionary Relationships among Extant Albatrosses (Procellariiformes: Diomedeidae) Established from Complete Cytochrome-B Gene Sequences. 1996-10, [cit. 2020-12-03]. S. 784–801. DOI:10.2307/4088857 (po anglicky)
  2. Taxonomy of albatrosses and larger petrels (16th Meeting of the CMS Scientific Council) [online]. Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals, 2010, [cit. 2020-12-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Data Zone: Search Results of the term "albatross" [online]. BirdLife International, [cit. 2020-12-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. List of Albatross Species [online]. BirdLife International, [cit. 2020-12-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Fifth Meeting of Advisory Committee [online]. Mar del Plata, Argentina: Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels, 2010, [cit. 2020-12-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Grzimek's animal life encyclopedia.. Ed. Bernhard Grzimek. Detroit : Gale, 2003. Dostupné online. ISBN 0-7876-5784-0. Kapitola Albatrosses (Diomedeidae), s. 113–116. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Phoebastria
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Phoebastria