Portál:Česko/Osobnosť týždňa/2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Jaroslav Seifert (* 23. september 1901, Praha – † 10. január 1986, Praha) bol český básnik, spisovateľ a prekladateľ, signatár Charty 77, laureát Nobelovej ceny za literatúru (1984).

Narodil sa do chudobných pomerov v dnešnej Bořivojovej (vtedy Riegrovej) ulici na pražskom Žižkove a bol pokrstený 5. októbra ako Jaroslav Václav. Na rodnom dome je umiestnená pamätná doska. Jeho otec, pôvodne úradník, potom nie príliš úspešný obchodník s obrazmi a rámami a neskôr robotník, bol „uvedomelý socialista“, zatiaľ čo matka bola zbožná katolíčka. Seifert sa o tom neskôr vyjadril: "Tieto protiklady mi tiež trochu zostali – v živote aj v poézii". Počas jeho detstva sa rodina niekoľkokrát sťahovala po rôznych, napospol chudobných podnájmoch v rámci Žižkova.

Stredoškolské štúdium absolvoval najprv na vyššom gymnáziu na Žižkove, neskôr ako súkromný žiak gymnázia na Vinohradoch. Hoci patril k bystrým žiakom, štúdium nedokončil pre veľa neospravedlnených hodín, ktoré trávil napospol túlaním sa po Prahe, účasťou na robotníckych demonštráciách a horlivým čítaním. Od roku 1919 mu začali vychádzať prvé básne v rôznych časopisoch a novinách, napr. pod patronátom Josefa Horu v Práve lidu. Jeho prvá básnická zbierka, Město v slzách, bola vydaná v roku 1921. V tom istom roku vstúpil do práve založenej Komunistickej strany Česko-Slovenska a stal sa pravidelným prispievateľom jej novín Rudé právo.