Portál:Film/Film týždňa/30

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
režisér James Cameron uvádza film na Comic-Con 2009 v San Diegu

Avatar je americko-britský 3D sci-fi film, ktorý napísal a režíroval James Cameron. Hlavné postavy stvárnili Sam Worthington, Zoe Saldanová, Sigourney Weaverová a Stephen Lang. Film bol vyrobený v produkcii Lightstorm Entertainment a distribuovaný spoločnosťou 20th Century Fox. Premiéru mal v Londýne 10. decembra 2009, na Slovensku bol z dôvodu časového posunu uvedený 17. decembra, deň pred uvedením do amerických kín.

Film sa odohráva v budúcnosti, v roku 2154, na Pandore, mesiaci planéty Polyfémos, plynného obra v sústave hviezdy Alfy Centauri A, vzdialenej 4,4 svetelných rokov (280 000 AU) od Slnečnej sústavy, kde ľudská korporácia RDA prevádzkuje lomy kde sa ťaží veľmi vzácny minerál – unobtanium. Vedúci ťažobných operácií Parker Selfridge (Giovanni Ribisi) zamestnáva bývalých vojakov zo Zeme ako žoldnierov, chrániacich civilných zamestnancov. Pandora je obývaná pôvodným druhom inteligentných humanoidov zvaným Na'vi. Na'vi žijú v harmónii s prírodným svetom a sú podľa ľudských štandardov považovaní za primitívnych. Sú to asi 2,7 až 3,7 metra vysoké bytosti s modrou bioluminiscenčnou pokožkou, chvosty a kosti ktorých sú vystužené prírodným uhlíkovým vláknom. Uctievajú bohyňu matku Eywu. Atmosféra Pandory je pre ľudí toxická a vyžaduje si neustále nosenie kyslíkových masiek. Výskumníci pod vedením Dr. Grace Augustinovej (Sigourney Weaverová) vytvoria program Avatar, v rámci ktorého vytvárajú hybridy ľudí a Na'vi s cieľom zlepšiť vzťahy s domorodcami. Človek, ktorý zdieľa genetický materiál so svojim avatarom, sa s ním môže spojiť a ovládať ho, zatiaľ čo jeho vlastné telo „spí“. Vytvorenie týchto avatarov bolo finančne veľmi náročné.

Avatar zarobil v Spojených štátoch a Kanade 27 miliónov $ v prvý deň uvedenia. Počas prvého víkendu od uvedenia zarobil v USA a Kanade 77 miliónov $ a 232 miliónov $ celosvetovo. Za päť týždňov od jeho uvedenia celosvetovo zarobil viac ako 1,85 miliardy $, čím sa stal najziskovejším filmom vôbec a dostal sa na vedúce pozície v tabuľkách návštevnosti, keďže predstihol Cameronov predchádzajúci film Titanic z roku 1997, ktorý doteraz zarobil okolo 1,8 miliardy $.