Portál:Hudba/Odporúčaný článok/43

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dežo Ursiny (* 4. október 1947 – † 2. máj 1995) bol slovenský hudobník, hudobný skladateľ, spevák, textár, tvorca filmovej hudby, dramaturg, režisér, autor námetov, scenárista.

Hudobná kariéra[upraviť zdroj]

Začiatky Beatmen a Soulmen[upraviť zdroj]

Dežo Ursíny sa narodil 4. októbra 1947 v Bratislave. Prvú gitaru dostal ako 11-ročný a počas štúdia na elektrotechnickej priemyslovke v rokoch 1963, 1964 hral v skupinách Fontána a Jolana. Koncom roka 1964 sa stal členom a lídrom skupiny The Beatmen, pre ktorú začal písať skladby, výrazne ovplyvnené tvorbou skupiny The Baetles. V roku 1965 absolvoval niekoľko koncertov v Prahe (divadlo Spejbla a Hurvínka, divadle Rokoko a vystúpenie v rámci premiéry filmu Eduarda Grečnera Nylonový mesiac). V tomto období skupina vydala dva single: „Break It“/„Let´s Make A Summer“ a „Safety Arrived“/„The Enchanted Lie“. Na jar roku 1966 skupina The Beatmen vystúpila v Mníchove a bola v bratislavskej športovej hale predkapelou Manfreda Manna. V tom istom roku sa kapela rozchádza, jej členovia odchádzajú do vtedajšej NSR a Ursíny spolu s Fedorom Frešom a Dušanom Hájkom zakladajú v roku 1967 skupinu The Soulmen, ktorej tvorba je ovplyvnená hudbou skupiny Cream.

V tomto roku Ursíny začína študovať na VŠMU filmovú a televíznu dramaturgiu a skupina The Soulmen sa (s bubeníkom Vlado Mallým, ktorý vystriedal Hájka) v decembri stane najlepšou kapelou na 1. československom beatovom festivale v pražskej Lucerne. V priebehu februára a marca 1968 Ursíny absolvoval koncertné turné po Maďarsku a v máji po spoločnom vystúpení so skupinou Prúdy v Nitre sa skupina The Soulmen rozpadá...viacej