Portál:Politika/Zaujímavosti v politike/Archív 2013

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zaujímavosti v politike 2013[upraviť zdroj]

  • ... V roku 1976 sa spojili názorovo nesúrodé skupiny občanov, ktorí nesúhlasili s represívnym postupom mocenských orgánov proti undergroundovej skupine The Plastic People of the Universe.

Taký postup mocenských orgánov bol možný preto, že vedenie ČSSR v praxi nikdy nepristupovalo k dodržiavaniu ľudských práv tak, ako ju k tomu zaviazal prezident Gustáv Husák svojím podpisom pod medzinárodnými paktami na Helsinská konferencia v roku 1975.

V decembri 1976 začali byť zhromažďované podpisy občanov rôzneho politického i profesijného zamerania pod prehlásenie Charty 77.

Tí, ktorí v ňom poukazovali na to, že pakty podpísané v Helsinkách (Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach, Medzinárodný pakt o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach), ktoré boli v októbri 1976 zverejnené v Zbierke zákonov, nie sú dodržiavané a reálne tak platia iba na papieri.

Text prehlásenia bezprostredne podpísalo 242 signatárov (jeden z nich neskôr svoj podpis odvolal). Ďalšie podpisy však aj napriek represiám pribúdali. V prevažnej väčšine bolo prehlásenie podpisované iba v Česku, na Slovensku ho podpísalo iba niekoľko desiatok občanov. Pozri: Charta 77

  • ... Svetová obchodná organizácia alebo WTO (z angl. World Trade Organization) je medzinárodná organizácia zaoberajúca sa pravidlami obchodu medzi členskými krajinami za účelom odstraňovania tarifných a netarifných prekážok v obchode. Vytvára pravidlá pre medzinárodný obchod a rieši spory medzi jednotlivými členskými štátmi, z ktorých všetky podpísali približne 30 dohôd. Centrála WTO sa nachádza vo Švajčiarsku v Ženeve. Súčasným generálnym riaditeľom je Pascal Lamy od 1. septembra 2005. Pred ním túto pozíciu zastával Supachai Panitchpakdi.
  • ... Newropeans (doslova Novo(eu)rópania) je politická strana kandidujúca vo voľbách do Európskeho parlamentu vo všetkých členských štátoch naraz, preto sa považuje za prvú reálnu celoeurópsku stranu?