Postcrossing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
postcrossing.com

logo
URLpostcrossing.com
SloganPošli pohľadnicu a dostaneš pohľadnicu späť od náhodnej osoby niekde zo sveta!
KomerčnáNie
Typ stránkyprojektový web
RegistráciaPovinná
VlastníkPaulo Magalhães
Spustenie14. júla 2005 [1]

Postcrossing je projekt inšpirovaný bookcrossingom. Jeho cieľom je, aby ľudia mohli dostávať pohľadnice z celého sveta. Človek, ktorý sa zaregistruje v systéme a pošle pohľadnicu do zahraničia, by mal na odplatu za každú odoslanú pohľadnicu dostať aspoň jednu od systémom náhodne vybraného používateľa z inej krajiny. Pretože je každá poslaná pohľadnica do systému následne registrovaná, môžu si používatelia vytvoriť mapu, na ktorej sú znázornené všetky miesta, z ktorých dostali alebo na ktoré poslali pohľadnicu. Každý registrovaný člen má vlastnú stránku so štatistikami odoslaných a prijatých pohľadníc, kde sú uvedené vzdialenosti a čas, ktorý každá pohľadnica precestovala a používateľ si môže na svojej stránke vytvoriť galériu prijatých a odoslaných pohľadníc. Taktiež tu môže uviesť niečo o sebe a aké pohľadnice by rád dostal. Členovia, ktorí sa zaregistrovali na začiatku vzniku projektu (júl 2005), majú v súčasnosti na svojom konte už okolo 2500 odoslaných a rovnako prijatých pohľadníc.

Ku septembru 2012 bolo registrovaných 331 749 používateľov z celkového počtu 208 krajín, je už doručených vyše 13 miliónov kusov pohľadníc a na ceste je vyše 397 000. Tieto pohľadnice prešli celkovú leteckú cestu vyše 70 miliárd kilometrov, najväčšie zastúpenie v počte členov majú USA (vyše 39 tisíc registrovaných členov odoslalo už vyše 1 649 000 pohľadníc), ďalej nasleduje Fínsko (vyše 13 tisíc členov a vyše 1 430 000 odoslaných pohľadníc), Nemecko (vyše 23 tisíc členov a 1 431 000 odoslaných pohľadníc).[2] Zo Slovenska bolo v septembri 2012 zaregistrovaných 432 používateľov, ktorí do sveta odoslali vyše 18 000 kusov odoslaných pohľadníc.[3]

V závere augusta 2010 oslávili účastníci projektu (vtedy bolo registrovaných už vyše 200000 účastníkov) dosiahnutých počte 5 miliónov prijatých pohľadníc, keď toto číslo dosiahla pohľadnica odoslaná z Talianska do Thajska, ktorá za štyri dni cesty prešla celkovo 8 713 km. Počet 10 miliónov registrovaných pohľadníc bol dosiahnutý 27. januára 2012. Pohľadnica cestovala z Japonska do Nemecka.

Fórum[upraviť | upraviť zdroj]

Stránky majú oficiálne fórum, ktoré členom umožňuje rozobrať všetky aspekty projektov s ostatnými, zúčastňovať sa na rôznych hrách alebo sa dohodnúť na priamej výmene pohľadníc, známok a v podstate čohokoľvek.

„Hry“ na fóre[upraviť | upraviť zdroj]

Na fóre sa hrá veľa „hier“. Mnoho z nich spočíva vo vzájomnom posielaní pohľadníc alebo iných predmetov. Organizátorom novej hry sa môže stať ktokoľvek založením novej témy na fóre.

Bingo[upraviť | upraviť zdroj]

Bingo je na fóre veľmi obľúbená hra. Keď chcete bingo vyhrať, musíte získať pohľadnice z čo najviac rôznych miest. Umiestnenie „bing“ je rôzne. Keď napríklad hráte novozélandské bingo, musíte získať aspoň jednu pohľadnicu z každého zo 14 novozélandských regiónov. To isté platí pre odoslané pohľadnice.

Tagy[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý používateľ zvolí tému tagu (napríklad Vianoce) a spravidla ponúkne prvému, kto ho „tagne“, že mu pošle pohľadnicu k danej téme. Pod „tagnutím“ rozumieme, že ďalší účastník tagu napíše „tag“ a meno predchádzajúceho hráča (napr. tag Lucy). Tým sa zaviaže k tomu, že danému používateľovi (v tomto prípade Lucy) pošle pohľadnicu k danej téme. Musí ju preto požiadať o adresu a v rozumnom časovom intervale pohľadnicu poslať.

Niektoré tagy fungujú aj opačne. Namiesto toho, aby ste pohľadnicu posielali, ju od „tagnutého“ používateľa dostávate a posielate ju tomu, kto vás „tagne“.

Okrem pohľadníc si však pomocou tagov posielať veľa vecí od čokolád, cez fotografie až napríklad po ponožky.

Round robins[upraviť | upraviť zdroj]

Organizátor založí tému, na ktorú sa vytvorí skupinka 4 – 10 hráčov, ktorí si vzájomne vymenia adresy. Potom si pošlú pohľadnice navzájom. V inej variante organizátor vyšle putovnú obálku so sadou pohľadníc a tá sa postupne zastaví u každého člena, ktorí si môžu niektoré pohľadnice z obálky vymeniť a obálku pošlú ďalšiemu hráčovi zo skupiny.

Putovné poznámkové zošity (Travelling notebooks)[upraviť | upraviť zdroj]

Organizátor založí tému a vytvorí skupinu 4 – 10 hráčov. Postupne každý hráč dostane poznámkový zošit, do ktorého doplní vlastnú tvorbu na vybranú tému a zošit pošle ďalšiemu v poradí.

Lotérie[upraviť | upraviť zdroj]

Organizátor vyhlási súťaž alebo jednoduchú zábavnú hru a víťazovi (najčastejšie náhodne vybranému) pošle sľúbenú výhru (napr. pohľadnicu alebo poštové známky).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Postcrossing. History
  2. http://www.postcrossing.com/stats/postcards
  3. http://www.postcrossing.com/explore/countries

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Postcrossing na českej Wikipédii.