Santa Catarina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Santa Catarina
štát
Vlajka
Symbol
Štát Brazília Brazília
Hlavné mesto Florianópolis
Rozloha 95 346 km² (9 534 600 ha)
Obyvateľstvo 6 249 682 (sčítanie 2010) [1]
Hustota 65,55 obyv./km²
ISO 3166-2 BR-SC
Jazyk brazílska portugalčina, indiánske jazyky
Náboženstvo rímskokatolícke
Poloha v Brazílii
Poloha v Brazílii
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Santa Catarina je jeden z 26 brazílskych štátov. Nachádza sa v južnej časti krajiny a tunajšia kvalita života je považovaná za jednu z najvyšších v Brazílii. Hlavným mestom je Florianópolis, ktoré leží prevažne na ostrove Santa Catarina. Santa Catarina susedí s brazílskymi štátmi Rio Grande do Sul (na juhu) a Paraná (na severe). Na západe susedí s argentínskou provinciou Misiones. Pobrežie Santa Catarina je omývané Atlantickým oceánom. Väčšina obyvateľov štátu sú potomkovia portugalských, talianskych a nemeckých imigrantov.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Santa Catarina má strategickú pozíciu s ohľadom na Mercosur – Združenie voľného obchodu juhu. Štát sa rozprestiera okolo 27° južnej zemepisnej šírky a 50° západnej zemepisnej dĺžky. Mesto Florianópolis je od hlavného mesta Brasília vzdialené 1 673 km, od São Paulo 705 km a od Rio de Janeiro 1 144 km.

Pohorie Serra Geral (južný výbežok Serra do Mar) má severo-južný smer a delí štát na dve geografické oblasti: pobrežnú nížinu na východe a náhornú plošinu na západe. Na atlantickom pobreží Santa Catariny sa nachádzajú viaceré lagúny, pláže a ostrovy. Vlhké tropické pobrežné lesy pokrývajú východnú časť štátu. Toto územie je pretkané viacerými riekami.

Centrálna časť štátu je pokrytá Araucarskými vlhkými lesmi, typické sú tu brazílske borovice (Araucaria angustifolia). Toto územie je odvodňované prítokmi rieky Paraná a rieky Iguaçu, ktorá tvorí severnú hranicu štátu. Južnú hranicu tvorí rieka Uruguaj. Čiastočne opadavé Parana-Paraiba vnútorné lesy zaberajú najzápadnejšie údolie riek Iguaçu a Uruguay.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Na tvorbe HDP sa sektor služieb podieľa 33,9 %, priemysel 52,5 % a poľnohospodárstvo 13,6 % (2004). Santa Catarina sa podieľa 4 % na tvorbe brazílskeho HDP. Štát Santa Catarina má jeden z najvyšších životných štandardov v Brazílii, porovnateľný je napríklad s úrovňou Španielska alebo Portugalska. Patrí tiež medzi hlavné priemyselné a poľnohospodárske regióny Brazílie.

Oblasť medzi mestami Joinville, Jaragua do Sul a Blumenau je silne industrializovaná – viac ako 50 % priemyselnej výroby štátu je koncentrované do tejto malej oblasti. Pre tunajšie oblasti je veľmi dôležitý tiež turistický ruch, v letnom období sú vyhľadávané predovšetkým tunajšie pláže, ktoré sú považované za jedny z najkrajších v krajine.

Najvýznamnejšími mestami sú: Florianópolis, Joinville, Blumenau, São José, Criciúma, Chapecó, Lages.

Demografia[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa IBGE žilo v roku 2007 v štáte Santa Catarina 5 974 000 obyvateľov. Hustota zaľudnenia bola 62,5 obyv/km². Urbanizácia dosiahla hodnoty 82,5 % (2006), prírastok obyvateľstva 1,9 % (1991 – 2000). Podľa posledného sčítania ľudu bolo zloženie obyvateľstva nasledujúce: belosi 5 215 000 (87,1 %), miešanci belochov, černochov a indiánov 585 000 (9,8 %), černochov 161 000 (2,7 %), aziatov 11 000 a indiánov (0,4 %).

Ľudia portugalského pôvodu prevládajú na pobreží. Obyvatelia nemeckého pôvodu prevládajú na severovýchode regiónu (údolie Itajai) a na severe (Joinville región). Taliansky pôvod prevláda na juhu a tiež v mnohých oblastiach na západe. Santa Catarina je jedným z brazílskych štátov, ktoré boli veľmi obľúbené u európskych imigrantov v 19. storočí, preto väčšina tunajšieho obyvateľstva má európske korene.

Cestovný ruch[upraviť | upraviť zdroj]

Santa Catarina nie je len letnou destináciou. Štát bol známy svojím krásnym pobrežím s viac ako 500 plážami, neskôr turisti zistili, že im toho Santa Catarina, vďaka svojej zemepisnej polohe a kultúrnej rozmanitosti, ponúka oveľa viac. Dnes je Santa Catarina obľúbenou destináciou po celý rok. Turisti tu môžu obdivovať rozmanité prírodné scenérie, len dve hodiny jazdy sa z nádherných pláží dostanete až do hôr vysokých 2000 metrov.

Santa Catarina ponúka množstvo pozoruhodností a udalostí po celý rok: vidiecka turistika, kúpeľné letoviská s termálnymi prameňmi, ekologická turistika a dobrodružné športy, historické monumenty a pozoruhodnosti, náboženská turistika, Beto Carrero World a Unipraias park a nezabudnuteľné plážové letovisko Balneario Camboriú, pohorie Catarinense – jediné miesto v Brazílii, kde sneží každý rok. Tento región je známy rurálnou turistikou, rozšírený je tu rybolov, jazda na koňoch a ďalšie činnosti. Veľkou slávnosťou je októbrový Oktoberfest v Blumenau, je to brazílsky najväčší a svetovo druhý najväčší festival piva (po mníchovskom).

V Joinville sa každý júl usporadúva tanečný festival, výročný „Festival Flowers“ v novembri, ktorý vystavuje orchidey. Florianópolis priťahuje veľké množstvo turistov v priebehu letných mesiacov na svoje nezabudnuteľné pláže.

Santa Catarina má jedno z najkrajších pobreží v Brazílii, medzi známe plážové letoviská patrí Balneario Camboriú.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Santa Catarina na českej Wikipédii.