Svadobný pochod (Mendelssohn)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svadobný pochod v C dur, Op. 61
Felix Mendelssohn-Bartholdy

Prvá strana Mendelssohnovho pochodu
Druh skladbypochod
Hudobný štýlromantizmus
Vznik1842
Inštrumentácia

Svadobný pochod v C dur od Felixa Mendelssohna-Bartholdyho, ktorý napísal v roku 1842, je jednou z jeho najznámejších skladieb z jeho hudby pre Shakespearovu hru Sen noci svätojánskej. Je to jeden z najčastejšie používaných svadobných pochodov, obvykle sa hrá na kostolnom organe.

Používanie pri svadbách[upraviť | upraviť zdroj]

Aj keď sa tento pochod používa pri svadbách najčastejšie, rímskokatolícka cirkev silne odrádza od používania tohto diela počas svadby v katolíckej tradícii. Najčastejšie je nahrádzaný skladbou Bridal Chorus z opery Richarda Wagnera Lohengrin, alebo skladbou Jeremiaha Clarkea Pochod princa dánskeho, z ktorých obe sú často hrávané pri vstupe nevesty.

Prvýkrát bol svadobný pochod Mendelssohna-Bartholdyho použitý na svadbe Dorothy Carew a Toma Daniela v Anglicku dňa 2. júna 1847, kedy tento pochod hral organista Samuel Reay. Pochod sa však stal populárnym až potom, čo si ho vybrala princezná Viktória pre svoju svadbu s korunným princom Friedrichom Pruským dňa 25. januára 1858. Princezná Viktória bola dcérou kráľovnej Viktórie, ktorá hudbu Mendelssohna-Bartholdyho zbožňovala.

Prepis skladby[upraviť | upraviť zdroj]

Franz Liszt prepísal pochod na virtuózne dielo Svadobný pochod a Tanec Elfov v roku 1849 – 1850. Vladimir Horowitz prepísal Lisztov prepis a hral ho ako prídavok na svojich koncertoch.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wedding March (Mendelssohn) na anglickej Wikipédii.