Tomáš Šedivý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tomáš Šedivý
Základné informácie
Rodné meno Tomáš Šedivý
Umelecké mená Lasky
Narodenie 14. jún 1980 (43 rokov)
Žáner pop rock, ska, indie rock, indie pop, pop
Roky pôsob. 1997–súčasnosť

Tomáš „Lasky“ Šedivý (* 14. jún 1980, Bratislava, Československo[1][2]) je slovenský spevák, známy ako líder skupiny Para.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Tomáš Šedivý ma ukončené štúdium na Gymnáziu Jura Hronca. To, že by chcel byť spevákom ho napadlo potom ako ho raz v roku 1997 oslovili na ulici tvorcovia programu Slávici na ulici, kde vystúpil v programe s piesňou „Edo“ od Roba Grigorova.[3] Po tomto vystúpení ho oslovili zo skupiny Gleglo, v ktorej účinkoval asi rok. Do skupiny Para prišiel tri roky po jej založení a bol ich štvrtým spevákom v poradí. Pred ním v kapele spieval Marián Miezga, potom Michal Biely a aj súčasný hráč na bicie nástroje, Daniel Buzinkay.

Prezývku „Lasky“ má Tomáš Šedivý ešte zo základnej školy. Bolo to potom, ako jeden jeho spolužiak videl vo filme Senzi finta s Jeanom-Paulom Belmondom obrovského s prezývkou Lasky. Bolo to preto, lebo vtedy ešte desaťročný Tomáš Šedivý vyzeral, že vyrastie tiež do podobných výšok. Výška, síce nevyšla, no prezývka sa ujala natoľko, že ho takto volali doma aj otec s bratom.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tomáš Šedivý [online]. csfd.sk, [cit. 2023-05-17]. Dostupné online.
  2. a b HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/KULTURAPRAVDA. Hudobník Lasky: Para je najdrahší koníček [online]. Pravda.sk, 2022-05-21, [cit. 2023-05-17]. Dostupné online.
  3. ROZHOVOR: Spevák Lasky zo skupiny PARA: Som predovšetkým Bratislavčan... | Kultúra | Bratislavské noviny [online]. www.bratislavskenoviny.sk, [cit. 2023-05-17]. Dostupné online.