Trolejbusová doprava v Chomutove a Jirkove

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trolejbusová doprava v Chomutove a Jirkove
Solaris Trollino 12 AC v Jirkove na autobusovej stanici
Solaris Trollino 12 AC v Jirkove na autobusovej stanici
Základné údaje
ŠtátČesko Česko
MestoChomutov
Jirkov
PrevádzkovateľDopravný podnik miest Chomutova a Jirkova
Súčasť IDSDoprava Ústeckého kraja
Zahájenie prevádzky1. júla 1995
Infraštruktúra
Napätie750 V DC
Vozovnevozovňa Písečná
Prevádzka
Počet liniek6
Dĺžka liniek68 km (2017)[1]
Počet vozov16 (k 31. decembru 2017)[1]
Počet cestujúcich1,9 mil./rok (2017)[1]
Dopravný výkon0,6 mil. vozokm/rok (2017)[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Trolejbusová doprava v Chomutove a v Jirkove predstavuje najnovšiu trolejbusovú prevádzku na území Česka. Ide o sieť niekoľkých trolejbusových tratí, spájajúcich tieto severočeské mesta. Prevádzkovateľom je od roku 1996 Dopravný podnik miest Chomutova a Jirkova (DPCHJ).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Plány na zavedenie električkovej dopravy[upraviť | upraviť zdroj]

Za čias normalizácie bol medzi mestami Chomutov a Jirkov budovaný rozsiahly pás sídlisk, ktorého dopravná obsluha prestávala byť zvládnuteľná za pomocou autobusovej dopravy. Preto sa začalo hľadať riešenia, ktoré by danú situáciu vyriešilo. Pre kĺbové autobusy Ikarus 280 bol nevhodný kopcovitý terén, ako jeden z prijateľných plánov sa tak zvolila električková rýchlodráha. Jej realizáciu však postihol ekonomický úpadok prelome 80. a 90. rokov; hoci už niekde boli komunikácie pripravené pre električkové teleso, od stavby sa ustúpilo. Namiesto toho dostali v roku 1990 zelenú práve trolejbusy, ktoré sa ukázali v vtedajšej finančnej situácii ako vhodná kombinácia elektrickej trakcie a autobusovej dopravy.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Škoda 15Tr v Chomutove

S výstavbou prvej trate, vedúcej z Jirkova na dnešnou konečnú Vodné v Chomutove, sa začalo v roku 1992 a o tri roky neskôr, 1. júla 1995, sa tu zviezli prvý cestujúci. Nová sieť zahŕňala obe konečné v Jirkove a medzimestskú trať. Pre trolejbusy vznikol aj nový dopravca (Česká automobilová doprava - Dopravný podnik miest Chomutova a Jirkova), ktorý sa v roku 1991 vytvoril zlúčením ČAD a miestneho dopravného podniku. 1. januára 1996 bol otvorený nový úsek v Chomutove, umožňujúci dopravnú obsluhu železničnej stanice. O ďalšie dva roky neskôr sa na sieť napojila aj ďalšia trať vedúca k železiarňam a zároveň pri zastávke U cintorína bola vytvorená odbočka k poliklinike Chomutov. Tiež sa zmenil systém číslovania liniek; trolejbusy majú od tejto doby čísla radov 20 (mestské linky v Chomutove) a 30 (medzimestské linky). K poslednému predĺženiu došlo 1. decembra 2000, kedy bola otvorená nová slučka na chomutovskej autobusovej stanici.

Reorganizácia v roku 2013[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 15. decembra 2013, od začiatku platnosti nových cestovných poriadkov, prebehla reorganizácia celej trolejbusovej prevádzky. Novo bol zavedený taktový cestovný poriadok, častejšia prevádzka liniek a zvýšenie počtu spojov na najvyťaženejších úsekoch. Naopak trolejbusy prestali jazdiť v niektorých málo využívaných trasách, kde boli nahradené autobusmi. Opustený tak bol koncový úsek do zastávky železiarne, trasa vedúca po ceste I/13 medzi zastávkami Piesočná, zdravotné stredisko a Březenecká I (naďalej je využívaná ako manipulačná trať do vozovne) a slučka Vodné. Nové linky boli označené číslami 40, 41 (obe vedú do Jirkova) a 50-53 (končí v Chomutove-Piesočné).[2]

Odbavovací systém[upraviť | upraviť zdroj]

Nainštalovaná výstupná čítačka odbavovacieho systému EM-TEST

Od 1. septembra 2010 došlo k výmene odbavovacieho systému za plne elektronický systém, ktorý dodala firma EM-TEST. Nástup prednými dverami bol zachovaný, avšak nový systém umožňuje po softvérových úpravách v budúcnosti plne využívať nástup všetkými dverami. Zavedenie nového systému prinieslo povinnosť zavedenia prepravnej kontroly. K zavedeniu revízorov došlo počas mesiaca marca 2011. Súčasný systém taktiež upravuje prepravnú tarifikáciu v prospech cestujúcich = spravodlivé cestovné podľa prejdenej vzdialenosti (zvýhodnený tarif môžu využívať len majitelia bezkontaktnej čipovej karty, o ktorú si v prepravnej kancelárii požiadajú). Pre platby v hotovosti je cena jazdy pevne stanovená bez ohľadu na prejdenú vzdialenosť.

Vozový park[upraviť | upraviť zdroj]

Prvých 11 rokov bol jediným typom, ktorý tu bol v prevádzke, kĺbový trolejbus Škoda 15Tr v počte 25 kusov. V roku 2006 boli dodané nízkopodlažné vozy (prvý v histórii DPCHJ) Solaris Trollino 12 AC v počte 5 kusov, v dôsledku toho bolo odstavené 6 trolejbusov 15Tr (jeden bol predaný na náhradné diely do Žiliny). Ojedinelým prírastkom sa stal jeden kĺbový trolejbus Škoda 25Tr dodaný 8. decembra 2009.

Ak nemali reklamný polep, jazdili vozy v mestskom modro-bielom náteru, trolejbusy po generálnej oprave získali iba biely lak. Kĺbové trolejbusy neboli vybavené digitálnymi transparentmi, hlásenie zastávok je prevádzkované vo všetkých trolejbusoch približne od marca roku 2007.

V apríli 2018 došlo ku kompletnej obnove vozového parku trolejbusov; zakúpených bolo päť štandardných vozov Škoda 26Tr Solaris a desať kĺbových Škoda 27Tr Solaris. Dňa 30. júna 2018 prebehla rozlúčková jazda s najstarším typom trolejbusu Škoda 15Tr. Z pôvodného vozového parku bol ako historický zachovaný voz 15Tr evidenčné číslo 008. Na novo dodané trolejbusy bola vrátená pôvodná podniková farebná kombinácia tvorená bielym náterom s modrým pruhom v spodnej časti.

Na konci roka 2018 bolo v prevádzke celkovo 15 trolejbusov nasledujúcich typov vozov:

Obrázok Typ Modifikácia a podtypy Počet
(stav k 18. 12. 2018)
Škoda 26Tr Solaris Škoda 26Tr Solaris 5
Škoda 27Tr Solaris Škoda 27Tr Solaris 10

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d Výroční zpráva 2017 [online]. Dpchj.cz, [cit. 2019-03-01]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  2. HINČICA, Libor. Reorganizace provozu trolejbusových linek v Chomutově a Jirkově. Československý dopravák, 2013, čís. 5, s. 36–39.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]