Troodos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO

Súradnice: 34° 55′ 00″ s.š., 32° 50′ 00″ v.d.

Painted Churches in the Troodos Region*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Štát Cyprus Cyprus
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá ii, iii, iv
Identifikačné č. 351
Región** Európa a Severná Amerika
História zápisu
Zápis 1985  (9. zasadnutie zasadnutie)
Dodatky 2001
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Troodos je najväčšie cyperské pohorie v centrálnej časti ostrova. Jeho najvyššou horou je Olympos s výškou 1 952 metrov.

V pohorí sa nachádza rada starobylých stavieb, najmä množstvo kostolov z čias Byzancie. Tieto kostoly sú plné nástenných malieb, ktoré sa zachovali do dnešných dní. Desať z nich bolo v roku 1985 zaradených na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie Troodos (troodoský masív) tvorí osovú časť Cypru, južne od kytherijskej (alebo pentadaktylskej) panvy. Na sever od panvy sa nachádza ešte aj pohorie Girne. Geologický výskum pohoria Troodos bol dôležitý z pohľadu rozpoznania a definície ofiolitového komplexu. Ofiolity sú zvyšky oceánskej kôry a vrchného plášťa, ktoré boli vynesené na povrch, najčastejšie procesom obdukcie. Troodoské ofiolity patria medzi najlepšie zachované a dobre preskúmané ofiolity. Zohrali významnú úlohu pri formovaní teórie platňovej tektoniky.[1]

Troodos je tvorený chaotickými členmi vrchnokriedovej ofiolitvej suity, pomiešanej s vrchnokriedovými až terciérnymi hlbokovodnými sedimentami oceánskeho dna, ktoré dnes tvoria subdukčnú melanž. Nad nimi sa nachádzajú mladšie neogénne plytkovodné a kontinentálne sedimenty[1]. Pôvod ofiolitov je diskutovaným problémom. Predpokladá sa, že sú buď pozostatkami oceánskej kôry, stredooceánskeho chrbta, alebo ostrovného oblúka.

Trodoské ofiolity sú zdrojom chromitu, ktorý je ťažený ako ruda chrómu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Moores, E.M., Fairbridge, R.W. (Editors), 1998: Encyclopedia of European and Asian Regional Geology. Encyclopedia of Earth Sciences Series, London, 825 s.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Troodos

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Troodos na českej Wikipédii.