United States Army Rangers

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
V súčasnoti používaný náplecník jednotiek Rangers.

United States Army Rangers skrátene Army Rangers je termín označujúci špecializovaný druh ľahkej pechoty Armády Spojených štátov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé jednotky Rangers[upraviť | upraviť zdroj]

Prvú jednotku Rangers založil na začiatku 18. storočia Benjamin Church v štáte Massachusetts pre ochranu pohraničných oblastí pred Indiánmi, v ktorých boli polovojenské jednotky neefektívne. Neskôr založil podobnú jednotku Robert Rogers z New Hampshire. Dve Rangerské roty, známe ako Rogers' Rangers (Rogerovi Rangeri), podporovali britské vojská proti Francúzom v Kanade v oblasti štátu New York a Rieky svätého Vavrinca.

Druhá svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Náplecník jednotiek Rangers používaný počas druhej svetovej vojny.

Počas druhej svetovej vojny bol z dobrovoľníkov 1. obrnenej a 34. pešej divízie (odkiaľ pochádzalo 80% mužstva) vytvorený špeciálny prápor pomenovaný 1. prápor Rangers. Výcvik práporu sa začal v Škótsku pod vedením britských inštruktorov Commandos. Následne vznikli ďalšie štyri prápory. Rangers boli nasadení ako prvé vlny útokov pri obojživelných operáciach Torch a Husky. Pod vedením Williama O. Darbyho sa zúčastnili aj bitky o Citernu, kde bola 29. januára veľká časť 3. a 5. práporu zajatá. Počas operácie Overlord pristál 5. prápor Rangers s prvou vlnou amerických vojsk na úseku Dog White na pláži Omaha. 2. prápor Rangers sa zúčastnil známeho útoku na Pointe du Hoc. Na Pacifickom bojisku bol v 26. septembra 1944 vytvorený 6. prápor Rangers, ktorý sa zúčastnil vylodenia na Filipíny a útoku na Cabanatuan. Po skončení vojny boli tieto jednotky rozpustené.

Kórejská vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Prislušníci US Army Rangers počas hliadky.

Počas Kórejskej vojny bol vytvorením prvej novej roty Rangers poverený Ralph Puckett. V nasledujúcom období jednotky Rangers neboli nikdy väčšie ako rota a boli vždy pridelené väčším celkom. Po skončení vojny opäť väčšinu jednotiek Rangers rozpustili. Zostala len škola Rangers vo Fort Beningu v štáte Georgia.

Vietnamská vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Opätovná potreba špeciálnych jednotiek tohto typu sa prejavila počas Vietnamskej vojny. Od roku 1966 operoval v krajine 75. pluk Rangers (75th Ranger Infantry Regiment) ako prieskumná zložka 101. výsadkovej divízie. Niekoľko ďalších rôt pripadlo aj iným jednotkám. Celkovo vo Vietname operovali roty C, D, E, F, G, H, I, K, L, M, N, O a P. Presadzovali sa najmä pri hliadkach diaľkového prieskumu (tzv. LRRP - Long Range Reconnaissance Patrol). Tieto akcie boli pozemné prieskumné misie na veľké vzdialenosti, často do mierili do oficiálne neprístupných oblastí Kamobdže a Laosu pozdĺž Ho Či Minovej cesty. Boli pri nich získavané informácie o pohyboch nepriateľa, navádzané letecké útoky, vyhodnocované výsledky bombardovania, vytvárané pasce atď. Jednotky sa niekoľkokrát zúčastnili akcií na oslobodenie vojnových zajatcov, alebo získaní zajatcov z radov VĽA či Vietkongu. Pri niektorých akciách používali vojaci čierne odevy Vietkongu a dokonca namiesto predpísanej vojenskej obuvy nosili tenisky, alebo vietnamské sandále [1], ktoré boli pohodlnejšie a navyše mätúce pre nepriateľských stopárov.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý stály prápor bol zriadený v roku 1974 vo Fort Benningu a druhý vo Fort Lewise v štáte Washington. Prvýkrát boli tieto oddiely bojovo nasadené na Grenade v roku 1983. V roku 1984 bol zriadený ďalší prápor vo Fort Beningu. V roku 1987 vznikol z týchto troch práporov samostatný 75. pluk Rangers (75. Ranger Regiment).

75. pluk Rangers je elitná jednotka ľahkej pechoty americkej armády, ktorá operuje minimálne so silou roty to znamená 150 členov, ojedinele čaty - 50 členov. Je určená na diaľkový hĺbkový prieskum, na špeciálne zaisťovacie operácie, úderné a podporné akcie. Rangers väčšinou podporujú menšie elitné skupiny napríklad Delta Force. Pluk Rangers sa skladá z troch práporov, z ktorých každý má približne 1600 osôb. 1. prápor Hunter Army Airfield, štát Georgia, 2. prápor Fort Lewis, štát Washington, 3. prápor Fort Benning, štát Georgia.

Kritériá výberu členov sú prísne. Záujemcovia musia mať stredoškolské vzdelanie, absolvovať päťmesačný základný výcvik, trojtýždňový výsadkársky kurz a trojtýždňový Vstupný program Ranger. Vzhľadom na to, že tieto jednotky operujú vo väčších počtoch nie sú nasadzované na príliš utajované akcie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Daniel Kamas: Válka ve Vietnamu/1964 - 1975/. Olomouc, VOTOBIA, 1997 s. 242

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]