Zoznam španielskych kráľovien

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Španielsky kráľovský pár Filip II. a Alžbeta z Valois

Zoznam španielskych kráľovien zahŕňa manželky panovníkov Španielskeho kráľovstva, ktorým patril titul kráľovná, začínajúc rokom 1556 kedy na španielsky trón nastúpil prvý kráľ zjednotených kráľovstiev, Karol I., patriaci k Habsburskej dynastii. Tieto ženy samy nevládli, maximálne boli regentkami za svoje neplnoleté deti.

Pre prehľadnosť sú kráľovné radené podľa vládnucích dynastií, ku ktorým patrili ich manželia.

Na španielskom tróne sa vystriedali štyri vládnuce dynastie:

Habsburgovci (1516 – 1700)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Tizian 057.jpg Izabela Portugalská Avisovci 1503 – 1539 10. marec 1526 1526 – 1539 Karol I.
(cisár Karol V.)
Mary I by Master John.jpg Mária I. Tudorovci 1516 – 1558 25. júl 1554 1556 – 1558 Filip II.
Isabel de Valois1.jpg Alžbeta z Valois Valois-Angoulême 1545 – 1568 2. február 1560 1560 – 1568 Filip II.
Alonso Sánchez Coello 003.jpg Anna Habsburská Habsburgovci 1549 – 1580 4. máj 1570 1570 – 1580 Filip II.
20- Rainha D. Margarida.jpg Margaréta Habsburská Habsburgovci 1584 – 1611 18. apríl 1599 1599 – 1611 Filip III.
21- Rainha D. Isabel de Bourbon.jpg Izabela Bourbonská Bourbonovci 1603 – 1644 25. november 1615 1621 – 1644 Filip IV.
Diego Velázquez 032.jpg Mária Anna Habsburská Habsburgovci 1634 – 1696 8. november 1649 1649 – 1665
1665 – 1675 regentka
Filip IV.
Marie Louise Orleans Spain.jpg Mária Lujza Orléanská Orléanskí 1662 – 1689 19. november 1679 1679 – 1689 Karol II.
Maria Anna Pfalz Neuburg Spain.jpg Mária Anna Falcká Wittelsbachovci 1667 – 1740 4. máj 1690 1690 – 1700 Karol II.

Bourbonovci (1700 – 1808)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Marie-Louise de Savoie Louvre RF4669.jpg Mária Lujza Savojská Savojskí 1688 – 1714 2. november 1701 1701 – 1714 Filip V.
Elisabetta Farnese1.jpg Alžbeta Farnese 1692 – 1766 24. december 1714 1714 – 1724 Filip V.
Arms of Louise Élisabeth d'Orléans (1709-1742), Queen consort of Spain.png Lujza Alžbeta Orléanská Orléanskí 1709 – 1742 20. január 1722 1724 – 1724 Ľudovít I.
Elisabetta Farnese1.jpg Alžbeta Farnese 1692 – 1766 24. december 1714 1724 – 1746 Filip V.
Barbara de Braganza.jpg Barbora Portugalská Braganz 1711 – 1758 1729 1746 – 1758 Ferdinand VI.
MariaAmalia.jpg Mária Amália Saská Wettinovci 1724 – 1760 19. júna 1738 1759 – 1760 Karol III.
Francisco de Goya y Lucientes 109.jpg Mária Lujza Bourbon-Parmská Bourbonovci 1751 – 1819 4. septembra 1765 1788 – 1808 Karol IV.

Bonapartové (1808 – 1813)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Julie Clary - enfants.jpg Mária Júlia Claryová 1771 – 1845 1794 1808 – 1813 Jozef I.

Bourbonovci (1813 – 1870)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Isabel de Braganza (J. Álvarez Cubero) 01.jpg Mária Izabela Portugalská Braganz 1797 – 1818 1816 1816 – 1818 Ferdinand VII.
Maria Josepha of Saxony.jpg Maria Jozefa Saská Wettinovci 1803 – 1829 20. október 1819 1819 – 1829 Ferdinand VII.
María Cristina de Borbón-Dos Sicilias, reina de España.jpg Mária Kristína Neapolsko-Sicílska Bourbonovci 1806 – 1878 11. december 1829 1829 – 1833
1833 – 1840 regentka
Ferdinand VII.
IsabellaII.png Izabela II. Bourbonovci 1830 – 1868 10. október 1846 1833 – 1868 vládnuca kráľovná, manžel František Asis Bourbonský

Savojskí (1870 – 1873)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
Escudo Amadeo I.png Mária Viktória al Pozzo della Cisterna 1847 – 1876 1863 1870 – 1873 Amadeus I.

Bourbonovci (1875 – 1931) a od roku 1975[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
María de las Mercedes de Orleans.jpg Marie de las Mercedes de Orleans Orléanskí 1860 – 1878 1878 1878 – 1878 Alfonz XII.
María Cristina de Habsburgo-Lorena.jpg Mária Kristína Habsbursko-lotrinská Habsbursko-lotrinská dynastia 1858 – 1929 1879 1879 – 1885
1885 – 1902 regentka
Alfonz XII.
Victoria Eugenie of Battenberg.jpg Viktória z Battenbergu Battenbergovci 1887 – 1969 1906 1931 – 1941 Alfonz XIII.
Spain.QueenSofia.01.jpg Sofia Grécka Oldenburská dynastia * 1938 1962 1975 – súčasnosť Juan Carlos I.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam španělských královen na českej Wikipédii.