Zoznam kráľov Dánska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Dánsky znak s tromi modrými levmi (iluminácia, 1459

Zoznam kráľov Dánska je zoznam všetkých panovníkov, ktorí vládli na území dnešného Dánska. Uvedení sú mýtickí panovníci, vikingskí náčelníci (polegendárni i historickí) i králi (vládcovia Dánského kráľovstva, neskôr Kalmarskej únie, potomé Dánsko-Nórska) a kniežatá (Šlezvicka a Holštajnska).

Všetci panovníci pred Gormom Starým sú pokladaní spolovice historické a spolovice výtvor legiend.

Dánski králi[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Obrázok Vláda Rodičia Narodenie a úmrtíe Manželky
Jellingovci (cca 9581042)
Gorm Starý Gorm-the-old.jpg cca 936 – cca 958 Hardeknut cca 900

cca 958
Thyra Dannebod
Harald I. Modrozubý Harald Blaatand.jpg cca 958 – cca 986 Gorm Starý
Thyra Dannebod
cca 935

cca 986
Gyrid Olafsdottir
Tove Obodritská
Sven I.
s rozčesnutými fúzi
Sweyn Forkbeard.jpg 986/9871014 Harald I. Modrozubý
Gyrid Olafsdottir
cca 960

3. február 1014
 ?Gunhilda Vendská
?Sigrid Storråda
Harald II. Harald 2 ukendt kunstner 1685.jpg 10141018 Sven I. 1018  ?
Knut Veľký Cnut.jpg 10181035 Sven I. cca 995

12. november 1035
Ælfgifu z Northamptonu
Emma Normandská
Hardiknut Coin danish and english king Harthacnut, Hardeknut (1018-1042).jpg 10351042 Knut Veľký
Emma Normandská
cca 1018

8. jún 1042
neoženil sa
Ynglingovci (10421047)
Magnus I. Dobrý Magnus-den-gode.jpg 10421047 Olaf II. Nórsky
Alvhild
(nelegitímny)
cca 1024

25. október 1047
neoženil sa
Estridsenovci (10471412)
Sven II. Svend II.jpg 10471074/1076 Ulf Thorgilsson
Estrid Svendsdatter
cca 1019

28. apríl 1074 alebo 1076
Gyda Anundsdatter
Gunnhildr Sveinsdóttir
?Tora Torbergsdatter
Harald III. Harald 3. Hen coin.jpg 1074/10761080 Sven II.
(nelegitímny)
ccs 1940

17. apríl 1080
Margareta Hasbjörnsdatter
Knut IV. Sväty Sankt Knud.JPG 10801086 Sven II.
(nelegitímny)
cca 1042

10. júl 1086
Adéla Flámska
Olaf I. Hlad Oluf hunger.jpg 10861095 Sven II.
(nelegitímny)
cca 1050

18. august 1095
Ingegerd Haraldsdotter
Erik I. Dobrý Erik 1. Ejegods coin.jpg 10951103 Sven II.
(nelegitímny)
cca 1050

10. júl 1103
Bodil Thrugotsdatter
Niels Coin of danish king niels 1104 1134.jpg 11041134 Sven II.
(nelegitímny)
cca 1065

25. jún 1134
Margrete Fredkulla
Ulvhild Håkansdotter
Erik II. Erik Emune Ribe.JPG 11341137 Erik I. Dobrý
(nelegitímny)
cca 1090

18. júl 1137
Malmfrida Kyjevská
Erik III. Jahňa Coin danish king erik lamm, Eric III of Denmark.jpg 11371146 Hakon Sunnivasson
Ragnhild Eriksdatter
cca 1120

27. august 1146
Luitgarda zo Salzwedelu
Sven III. Mynt slaget för Sven Grade, Nordisk familjebok.png 11461157 Erik II.
(nelegitímny)
cca 1125

23. október 1157
Adéla Meißenská
Knut V. Knud 5. Magnussen coin.jpg 11461157 Magnus I. Švédsky
Richenza Polská
cca 1129

9. august 1157
Helena Sverkersdotter
Valdemar I. Veľký Valdemar 1. den Store.jpg 11461182 Knut Lavard
Ingeborg Kyjevská
14. január 1131

12. máj 1182
Žofia Minská
Knut VI. Coin of Canute VI.jpg 11821202 Valdemar I. Veľký
Žofia Minská
cca 1163

12. november 1202
Gertruda Bavorská
Valdemar II. Víťazný ValdemarSejrs Segl cropped.jpg 12021241 Valdemar I. Veľký
Žofia Minská
9. máj či 28. jún 1170

28. marec 1241
Dagmar Česká
Berengaria Portugalská
Valdemar Mladý
(spoluvládca)
Valdemar the Young.jpg 12151231 Valdemar II. Víťazný
Dagmar Česká
cca 1209

28. november 1231
Eleonora Portugalská
Erik IV. Plovpenning
(spoluvládca do 1241)
Erik d4 Plovpenning.jpg 12321250 Valdemar II. Víťazný
Berengaria Portugalská
cca 1216

9. august 1250
Juta Saská
Ábel Dánsky Kong abel cropped.jpg 12501252 Valdemar II. Víťazný
Berengaria Portugalská
cca 1218

29. jún 1252
Matilda Holštajnská
Krištof I. Christoffer I Ribe .JPG 12521259 Valdemar II. Víťazný
Berengaria Portugalská
cca 1219

29. máj 1259
Margaréta Sambirsdatter
Erik V. Erik Glipping.jpg 12591286 Krištof I.
Margaréta Sambiria
1249

22. november 1286
Anežka Braniborská
Erik VI. Erik menved cropped.jpg 12861319 Erik VI.

Anežka Brandeburská
1274

13. november 1319
Ingeborg Švédska
Krištof II. Krzysztof2 sorø.JPG 13191326 Erik VI.

Anežka Brandeburská
29. september 1276

2. august 1332
Eufémia Pomoranská
Valdemar III. National Coat of arms of Denmark no crown.svg 13261329 Erik II. Šlezvický

Adelheid Holštýnska
1314

1364
Richardis zo Schwerinu
Krištof II. Krzysztof2 sorø.JPG 13291332 Erik VI.

Anežka Brandeburská
29. september 1276

2. august 1332
Eufémia Pomoranská
Valdemar IV. Waldemar4DenmarkCrop.JPG 13401375 Krištof II.

Eufémia Pomoranská
1320

24. október 1375
Helvig Šlesvická
Olaf II. Oluf 2 of Denmark (Kronborg tapestries) cropped.jpg 13761387 Haakon VI.

Margaréta I.
1370

23. august 1387
Margaréta I. Roskilde 3 20101110.JPG 13871412 Valdemar IV.

Helvig Šlesvická
1375

1412
Haakon VI.
Erik VII. Eryk I Pomorski Darłowo.jpg 14121439 Vratislav VII. Pomoranský

Mária Meklenburská
1397

1439
Filipa Anglická
Krištof III. Christopher of Bavaria.jpg 14391448 Ján Wittelsbach

Katarína Pomoranská
1416

1448
Dorota Brandenburská
Kristián I. ChristianI.png 13871412 Dietrich Oldensburský

Heilwiga Holsteinská
1426

1481
Dorota Brandenburská
Ján I. 1455 Johann.JPG 14811513 Kristián I.

Dorota Brandenburská
1455

1513
Kristína Saská
Kristián II. ChristianIIb.jpg 15131523 Ján I.

Kristína Saská
1481

1559
Izabela Habsburská
Frederik I. Frederik 1.jpg 15231533 Kristián I.

Dorota Brandenburská
1471

1533
Anna Brandenburská

Žofia Pomoranská
Kristián III. Christian III of Denmark.jpg 15341559 Frederik I.

Anna Brandenburská
1503

1559
Dorota Sasko-Lauenburská
Frederik II. Frederik 2.jpg 15591588 Kristián III.

Dorota Sasko-Lauenburská
1534

1588
Žofia Meklenburská
Kristián IV. Kristian IV av Danmark, malning av Pieter Isaacsz 1611-1616.jpg 15881648 Frederik II.

Žofia Meklenburská
1577

1648
Anna Katarína Brandenburská

Kirsten Munk
Frederik III. Frederik 3.jpg 16481670 Kristián IV.

Anna Katarína Brandenburská
1609

1670
Žofia Amália Brunšvická
Kristián V. Christian V of Denmark.jpg 16701699 Frederik III.

Žofia Amália Brunšvická
1646

1699
Šarlota Amália Hesensko-Kasselská
Frederik IV. 1671 Frederik.jpg 16991730 Kristián V.

Šarlota Amália Hesensko-Kasselská
1671

1730
Lujza Meklenburská

Anna Žofia Reventlow
Kristián VI. Christianvi.jpg 17301746 Frederik IV.

Lujza Meklenburská
1699

1746
Žofia Magdaléna Brandenburská
Frederik V. 1723 Frederik.JPG 17461766 Kristián VI.

Žofia Magdaléna Brandenburská
1723

1766
Lujza Hannoverská

Juliana Mária Braunschweigsko-Wolfenbüttelská
Kristián VII. Christianviidenmark.jpg 17661808 Frederik V.

Lujza Hannoverská
1749

808
Karolína Matilda Hannoverská
Frederik VI. Fiedrichvidenmark.jpg 18081839 Kristián VII.

Karolína Matilda Hannoverská
1768

1839
Mária Hesensko-Kasselská
Kristián VIII. Christianviiidenmark.jpg 18391848 Frederik Dánsky

Žofia Frederika Meklenburská
1786

1848
Šarlota Frederika Meklenburská

Karolina Amália Augustenborgská
Frederik VII. Friedrichviidenmark.jpg 18481863 Kristián VIII.

Šarlota Frederika Meklenburská
1808

1863
Vilhelmína Dánska


Carolína Marianna Mecklenbursko-Strelitzká

Louise Rasmussen
Kristián IX. 1818 Christian-05.jpg 18631906 Friedrich Wilhelm Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

Lujza Karolína Hesensko-Kasselská
1818

1906
Lujza Hesensko-Kasselská
Frederik VIII. Frederik VIII of Denmark.jpg 19061912 Kristián IX.

Lujza Hesensko-Kasselská
1843

1912
Lujza Švédska
Kristián X. Bundesarchiv Bild 102-00102A, König Christian X. von Dänemark.jpg 19121947 Frederik VIII.

Lujza Švédska
1870

1947
Alexandrina Meklenburská
Frederik IX. Frederick IX of Denmark.jpg 19471972 Kristián X.

Alexandrina Meklenburská
1899

1972
Ingrid Švédska
Margaréta II. Queen Magrethe sep 7 2005.png 1972 Frederik IX.

Ingrid Švédska
1940

Henri de Laborde de Monpezat

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of Danish monarchs na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).