Útok na Baalbek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Útok na Baalbek
Súčasť Druhej libanonskej vojny
Dátum 1. – 2. august 2006
Miesto Baalbek Libanon
Výsledok taktické víťazstvo Izraela
Protivníci
Izrael Hizballáh
Sila
200 (?) neznáme
Straty
žiadne 19 mŕtvych
5 zajatých

Útok na mesto Baalbek (známy aj ako Operácia Ostrý a hladký) ležiace v údolí Bikaa na území Libanonu sa odohral v noci z 1. na 2. augusta 2006 počas vojny medzi hnutím Hizballáh a Izraelom. Cieľom operácie izraelských špeciálnych jednotiek bolo zajať predstaviteľov hnutia Hizballáh a získať spravodajské informácie.

Útok[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina zhruba dvesto (podľa niektorých odhadov je toto číslo nadhodnotené) vojakov na palubách helikoptér sa k cieľu priblížila letom ponad Stredozemné more kde letka dotankovala. Krátko pred samotným vysadením vojakov zaútočilo izraelské letectvo na ciele v okolí cieľovej budovy. Vojaci zapojení do operácie pochádzali z dvoch izraelských špeciálnych jednotiek – Šaldag (izraelské letectvo) a Sajeret Matkal (Aman – rozviedka izraelskej armády).

Cieľom útoku bola budova nemocnice Dar al-Hikma. Podľa informácií rozviedky ju využíval Hizballáh a mali v nej pôsobiť aj príslušníci iránskych Revolučných gárd. Podľa predstaviteľov Hizballáhu padli vojaci do pasce a boli obkľúčení, ale keďže všetci izraelskí vojaci sa bezpečne dostali po splnení misie domov dá sa predpokladať, že toto vyhlásenie sa nezakladalo na pravde.

Príslušníkom Sajeret Matkal sa podarilo zajať niekoľko osôb. Medzitým sa jednotka Šaldag dostala do prestrelky zhruba tri kilometre od nemocnice, no neutrpela žiadne straty. Celá operácia prebehla rýchlo. Vojaci boli vysadení 1. augusta o 22:32 a oblasť opustili okolo tretej ráno nasledujúceho dňa, takže na mieste zotrvali len okolo štyri a pol hodiny. Okrem zajatých osôb so sebou izraelskí vojaci odniesli nájdené dokumenty a zbrane.

Dohra[upraviť | upraviť zdroj]

Izrael tvrdil, že zajaté osoby boli členmi libanonského Hizballáhu. Ten ale toto vyjadrenie dementoval a tvrdil, že ide o nevinných civilistov. Neskôr boli zadržané osoby prepustené. Podľa izraelskej armády stratil Hizballáh v boji 19 mužov, ale ten toto vyhlásenie taktiež odmieta.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]