Český teriér

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Český teriér

Krajina pôvodu Česko
FCI kód
Štandardy FCI
Výška 27 cm (suky)
29 cm (psy)
Hmotnosť 6-10 kg
Pôvodné určenie
Terajšie určenie
Názov v krajine pôvodu
Synonymá Bohemian Terrier
Zaužívaná skratka
Zoznam psích plemien
Psí portál

Český teriér patrí medzi malé plemená psov. Váha psa sa pohybuje medzi šiestimi až desiatimi kilogramami, výška v kohútiku je okolo 30 cm.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Český teriér bol vyšľachtený v Klánoviciach pri Prahe Kynológom Františkom Horákom v roku 1948 krížením Sealyhamského a Škótskeho teriéra . Cieľom bolo získať teriéra vhodného pre lov v lese a nornické práce . Pán Horák pracoval po mnoho rokov ako asistent československej Akadémie vied a získané poznatky uplatnil v šľachtení psov. Horákove psy boli obľúbené po celom svete. A preto bol za minulého režimu podozrievaný kvôli množstvu pošty, ktorú dostával z cudziny. 

Český Teriér bol uznaný Medzinárodnou kynologickou federáciou v roku 1963 ako plemeno číslo 246, skupina 3, Teriéry.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Toto plemeno má krátke nohy a stredne dlhé telo , podobne ako Škótsky či Sealyhamský teriér. Hlava je dlhá s výraznými fúzami a obočím. Telo je pevné, ale nie zavalité. Jemná vlnitá srsť sa vyskytuje v niekoľkých farebných variantoch, v modrošedej, šedej, bielej alebo kávovo hnedej farbe. Šteňatá sa väčšinou rodia čierne alebo tmavo šedé. Oči sú hnedé alebo žlté. Nos a pysky sú čiernej alebo vínovej farby, všetko sa odvíja od farby srsti psa. Má uši v tvare trojuholníka, ktoré visia blízko pri hlave. Hlava je dlhá, no nie príliš široká.

Starostlivosť[upraviť | upraviť zdroj]

Srsť českých teriérov sa netrimuje , pre zachovanie výstavného vzhľadu je však potrebné ju pravidelne strihať. Strihá sa telo, časť hlavy a chvost. Na bruchu, hrudi a labkách sa necháva visieť dlhšia srsť, rovnako je tomu aj na hlave, kde fúzy a obočie dotvarovávajú masku. Dlhšiu srsť je nutné často česať, aby nedochádzalo ku splstnateniu.

Zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

Toto plemeno môže výnimočne postihnúť kŕč v dolných končatinách, ktorý je inak typický pre škótske teriéry.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Český teriér na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).