Čierna armáda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka Čiernej armády

Čierna armáda (rus. Чёрная гвардия) je označenie skupín robotníkov, ktoré vznikli po Októbrovej revolúcii. Tieto skupiny, ktoré bojovali v nasledujúcej občianskej vojne, presadzovali anarchistické myšlienky a názory. Čiernu armádu vytvorila na základe Čiernej gardy na jeseň roku 1917 ukrajinská partizánka Marija Nikiforovová. K transformácii Čiernej gardy na Čiernu armádu došlo v januári roku 1918 kedy sa v reakcii na rastúce represie a z iniciatívy moskovských anarchistov zmenila asi tisícičlenná Čierna garda na Čiernu armádu pod vedením Leva Čorného.

Boľševici v tom čase zaútočili na svojich ultraľavicových (resp. anarchistických) kritikov. V noci z 12. augusta 1918 Čeka zaútočila na 26 anarchistických centier v Moskve a Čierna armáda zahájila ozbrojený odpor. K prvému stretnutiu došlo v ulici Malaja Dimitrovka. Štyridsať anarchistov tam zabili alebo zranili a asi päťsto uväznili. V okamihu, keď vypukla Tretia ruská revolúcia 6. júna 1918 mala ale Čierna armáda znovu okolo tisíc vojakov.

Názov Čiernej armády súvisí buď s anarchistickou čiernou vlajkou, ktorú táto skupina používala, alebo s menom Leva Čorného.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Černá armáda na českej Wikipédii.