Jednotný vyhľadávač prostriedku: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Revízia 6077070 používateľa 85.135.165.114 (diskusia) bola vrátená
Starekolena (diskusia | príspevky)
vylepšenie
Riadok 1: Riadok 1:
'''Jednotný vyhľadávač zdrojov''' (angl. ''Uniform Resource Locator'' = doslova: "jednotný lokátor/lokalizátor/ukazovateľ prostriedku/zdroja"), skratka '''URL''', je univerzálny formát mien používaný na označenie zdroja na internete; je to vytlačiteľný reťazec znakov ASCII skladajúci sa z 5 častí:
'''Jednotná adresa zdroja''' (angl. ''Uniform Resource Locator'' = doslova: "jednotný lokátor/lokalizátor/ukazovateľ prostriedku/zdroja"), skratka '''URL''', je univerzálny formát mien používaný na označenie zdroja na internete.
URL je to vytlačiteľný reťazec znakov ASCII skladajúci sa z 5 častí:
*meno protokolu (napr. http://)
*meno protokolu (napr. http://)
*(nepovinná časť:) [[login]] a [[heslo]] (napr. user:mypassword@)
*(nepovinná časť:) [[login]] a [[heslo]] (napr. user:mypassword@)
Riadok 6: Riadok 8:
*prístupová cesta k zdroju (/iecd/new/Vyklad_srch.asp)
*prístupová cesta k zdroju (/iecd/new/Vyklad_srch.asp)


URL je taký [[Uniform Resource Identifier|URI]], ktorý okrem identifikácie zdroja umožňuje jeho lokalizáciu pomocou opisu primárnej prístupovej metódy k nemu (napr. jeho "umiestnenia" v sieti).<ref name="RFC 3986">Tim Berners-Lee, Roy T. Fielding, Larry Masinter. (január 2005). “[http://gbiv.com/protocols/uri/rfc/rfc3986.html Uniform Resource Identifier (URI): Generic Syntax]”. Internet Society. <nowiki>RFC 3986</nowiki>; STD 66.</ref>
Novšie bol zavedený namiesto URL [[Jednotný identifikátor zdroja|jednotný identifikátor zdroja - URI]]. ''URL'' a URI je zriedkavo nutné rozlišovať, pretože URL je taký [[Uniform Resource Identifier|URI]], ktorý okrem identifikácie zdroja umožňuje jeho lokalizáciu pomocou opisu primárnej prístupovej metódy k nemu (napr. jeho "umiestnenia" v sieti).<ref name="RFC 3986">Tim Berners-Lee, Roy T. Fielding, Larry Masinter. (január 2005). “[http://gbiv.com/protocols/uri/rfc/rfc3986.html Uniform Resource Identifier (URI): Generic Syntax]”. Internet Society. <nowiki>RFC 3986</nowiki>; STD 66.</ref>

== Pozri aj ==
[[Jednotný identifikátor zdroja|URI - Jednotný identifikátor zdroja]]


== Referencie ==
== Referencie ==

Verzia z 15:47, 16. november 2016

Jednotná adresa zdroja (angl. Uniform Resource Locator = doslova: "jednotný lokátor/lokalizátor/ukazovateľ prostriedku/zdroja"), skratka URL, je univerzálny formát mien používaný na označenie zdroja na internete.

URL je to vytlačiteľný reťazec znakov ASCII skladajúci sa z 5 častí:

  • meno protokolu (napr. http://)
  • (nepovinná časť:) login a heslo (napr. user:mypassword@)
  • meno servera], t.j. meno domény počítača hosťujúceho daný zdroj (napr. www.wikipedia.org) alebo alternatívne adresa IP servera (napr. 194.153.205.26)
  • (nepovinná časť:) číslo portu (napr. :80)
  • prístupová cesta k zdroju (/iecd/new/Vyklad_srch.asp)

Novšie bol zavedený namiesto URL jednotný identifikátor zdroja - URI. URL a URI je zriedkavo nutné rozlišovať, pretože URL je taký URI, ktorý okrem identifikácie zdroja umožňuje jeho lokalizáciu pomocou opisu primárnej prístupovej metódy k nemu (napr. jeho "umiestnenia" v sieti).[1]

Pozri aj

URI - Jednotný identifikátor zdroja

Referencie

  1. Tim Berners-Lee, Roy T. Fielding, Larry Masinter. (január 2005). “Uniform Resource Identifier (URI): Generic Syntax”. Internet Society. RFC 3986; STD 66.