Preskočiť na obsah

-an

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

-an je prípona, bežne používaná v rôznych indoeurópskych jazykoch.

V angličtine prípona -an označuje akciu alebo prídavné meno naznačujúce about, čím tvorí podstatné meno činnosti. Mnohé démonyma ako také končia touto príponou. Koreň takýchto činitelských podstatných mien niekedy pochádza z latinskej prípony -ia, pričom prípona -ia označuje koncovku ženského rodu pre prídavné mená.[1]

Prípona -an je tiež perzská prípona (Perzský: Šablóna:Lang-fa or ـ‌آن ), stredoperzského a novoperzského jazyka, ktorý sa používa najmä v termíne Irán („Ir s“). Je to prípona pre umiestnenie, tvorenie množného čísla, tvorenie infinitívov, prísloviek a osobných zámen. Birgit Anette Olsen poukazuje na to, že „[J]jednou z funkcií iránskej prípony -an je odvodenie nomina loci.[2]

V anglickej morfológií je prípona -an klasifikovaná ako činiteľská prípona. Činiteľská prípona sa používa na vytváranie nových podstatných mien, ktoré odkazujú na osobu alebo vec, ktorá vykonáva činnosť alebo je spojená s konkrétnou činnosťou. Keď sa k slovesu pridá prípona -an, vytvorí sa podstatné meno, ktoré predstavuje činnosť alebo vykonávateľa akcie.

Prípona je tiež široko používaná v mnohých krajinách sveta. Nasledujúce krajiny končiace touto príponou sú Afganistan, Azerbajdžan, Bhután, Irán, Kazachstan, Omán, Pakistan, Sudán, Tadžikistan a Uzbekistan .

  • -abad
  • -stan

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Connors, Kathleen. "Studies in feminine agentives in selected European languages." Romance Philology 24.4 (1971): 573-598.
  2. OLSEN, Birgit Anette. The Noun in Biblical Armenian: Origin and Word-Formation. Zväzok 119. [s.l.] : Walter de Gruyter, 1999. (Trends in Linguistics. Studies and Monographs [TiLSM].) Strana 311. Dostupné online. ISBN 9783110801989.