A.S.P.M.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
ASPM
ASPM v Jimramove 29. august 2009
Základné informácie
Pôvod Česko Česko, Praha
Žáner(-re) Blues
Pôsobenie 1984 – súčasnosť
Členovia skupiny
Jan Spálený
Filip Spálený
Michal Gera
Radek Krampl
Filip Jeníček
Bývalí členovia
Petr Kalandra
František Havlíček

ASPM (skratka slov „Amatérské sdružení profesionálních muzikantů“) je česká, prevažne bluesová hudobná skupina, založená v roku 1984 a činná dodnes.

Trio[upraviť | upraviť zdroj]

V druhej polovici 80. rokov a začiatkom 90. rokov tvorili skupinu traja, na českej scéne už relatívne renomovaní hudobníci: Jan Spálený, Petr Kalandra a František Havlíček.

Jan Spálený bol prevažným autorom hudobnej zložky repertoáru (skupina hrávala tiež coververzie zahraničných hitov, napríklad piesne Boba Dylana). Texty pre kapelu písalo niekoľko význačných textárov tej doby: Petr Kopta, Zdeněk Rytíř či Pavel Vrba, ale zriedkavo si písali texty Spálený a Kalandra sami. Havlíček potom plnil úlohu sólistu na dychové nástroje (saxfóny, a hlavne basklarinet). Žánrovo by sa hudba z tohto obdobia dala zaradiť na rozmedzie folku a blues a skupina v jeho priebehu nahrala štyri štúdiové hudobné albumy.

Súčasné ASPM[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1993 sa trio rozišlo a Jan Spálený si založil nové ASPM, jeho základom je on ako spevák a klavirista, jeho syn Filip Spálený ako tubista, Michal Gera ako hráč na trúbku a ako vibrafónista Radek Krampl. Na bicie hráva Filip Jeníček. ASPM v tejto podobe hráva oproti pôvodnému triu viac džezovejšiu podobu blues. Vydalo šesť štúdiových albumov, z nich dve („...až srdce usedá“ a „Má vina“) boli ocenené cenou akadémie populárnej hudby Anděl.

Diskografie[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1988 – Vytopená dáma