AS Val

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
AS Val

AS Val (dole) a VSS Vintorez (hore)
Typ: automatická puška
Miesto pôvodu: Rusko
História služby
Používaná: Rusko
História výroby
Výrobca: Tula Arsenal (TOZ)
Základné údaje
Hmotnosť: 2,96 kg (prázdna)
Dĺžka: 875 mm (vysunutá pažba)
Dĺžka hlavne: 200 mm
Typ náboja: 9x39 mm
Úsťová rýchlosť strely: 280 m/s
Kadencia: 800 rán/min
Zásobovanie muníciou: schránkový na 10 a 20 nábojov

AS Val (rus. Автомат Специальный Вал – Avtomat Speciaľnyj Val) je sovietska resp. ruská útočná puška s integrovaným tlmičom, vyvinutá pre sovietske jednotky zvláštneho určenia Specnaz. Vývoj začal v polovici 80. rokov, keď boli zistené nedostatky štandardných zbraní z rady AK, ktoré sa taktiež používali s tlmičmi a podzvukovou muníciou. Nový náboj vyvíjal Ústredný vedecko-výskumný ústav presného strojárenstva (ЦНИИ Точного Машиностроения) v Klimovsku. Výsledkom bol náboj 9x39 mm SP-5 a SP-6. Typ SP-5 mal ťažký projektil a SP-6 je priebojný s volfrámovým jadrom, veľmi účinný proti nepriestrelným vestám.

K tomuto typu náboja vyvinul tím tohto ústavu, pod vedením P. Serďukova, 2 podobné zbrane, ostreľovačskú pušku VSS „Vintorez“ a útočnú pušku AS „Val“. Obe majú rovnaký základ s integrovaným tlmičom.

Určenie[upraviť | upraviť zdroj]

Útočná puška je používaná rôznymi zložkami FSB, vojskami ministerstva vnútra a niektorými zložkami ruskej armády.

Opis konštrukcie[upraviť | upraviť zdroj]

AS Val je automatická puška s uzamknutým záverom pracujúca na princípe odberu spálených plynov z hlavne. Piest je umiestnený nad hlavňou. Predná časť hlavne má v sebe niekoľko radov otvorov, ktorými časť spálených plynov prechádza do integrovaného tlmiča. Spúšťový mechanizmus je inšpirovaný československým samopalom vzor 58. Mieridlá je možné nastaviť od 25 po 400 m, účinný dostrel je okolo 300 m. Na zbraň nie je možné pripevniť bodák ani granátomet. Tlmič je možné demontovať, avšak je nebezpečné bez neho strieľať. Štandardným nábojom je priebojný SP-6.

Dĺžka zbrane je 875 mm s opierkou a 615 mm bez opierky, hmotnosť so zásobníkom je 2,95 kg. Kapacita zásobníku je 20, prípadne 10 nábojov. Kadencia 600 rán za minútu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému AS Val

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]