A Prospect of Derby

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
A Prospect of Derby

Základné informácie
Autorneznámy
Rok1725
Technikaolej na plátne
Rozmery64 × 126 cm
GalériaDerby Museum and Art Gallery
Derby, Spojené kráľovstvo

A Prospect of Derby (po slovensky Rozhľad na Derby) je maľba neznámeho autora z roku 1725, ktorá ukazuje podobu anglického mesta Derby v prvej polovici 18. storočia.[1] Teraz je obraz umiestnený v Múzeu a galérii mesta Derby, ktoré ho v roku 2004 kúpilo od európskeho zberateľa umenia.[2] Nachádza sa v miestnosti s Hansonským monoxylom (2011).[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Naľavo je vyobrazený dom zvaný Castlefield, ktorý bol sídlom rodiny Borrowových. V Derbyjském múzeu sa nachádzajú aj obrazy Isaaca, Thomasa a Ann Borrowových. Vľavo od centra je Exeter House, ktorý dnes už nestojí, ale známym sa stal vďaka tomu, že tu bol ubytovaný princ Karol Eduard Stuart, ktorý sa práve tu rozhodol neútočiť na Londýn, ale začať ústup späť do Škótska. Veľké budovy v pravej časti obrazu sú továrne, ktorých zariadenia poháňala voda z rieky Derwent. Jedna z tovární už neexistuje, ale druhá je sídlom priemyselného múzea a tiež patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Derby Museum purchases new painting of Silk Mill [online]. Derwent Valley Mills, [cit. 2011-08-19]. Dostupné online. Archivované 2011-09-27 z originálu. (po anglicky)
  2. A Prospect of Derby [online]. Art Fund, [cit. 2011-08-19]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku A Prospect of Derby na českej Wikipédii.