Akira

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Akira
Originálny názov アキラ
Dĺžka 124 minút
Štát Japonsko
Pôvodný jazyk japončina
Dátum uvedenia 16. júl 1988
Spoločnosť TMS Entertainment
Filmový štáb
Réžia Katsuhiro Otomo
Scenár Katsuhiro Otomo
Izo Hashimoto
Produkcia Ryōhei Suzuki
Shunzō Katō
Hudba Shōji Yamashiro
Ďalšie odkazy
IMDb

Akira (アキラ) je japonský animovaný post-apokalyptický kyberpunk film z roku 1988, režírovaný Katsuhirom Otomom, produkovaný Ryoheiom Suzukim a Shunzom Katom, založený na rovnomennej mange od Otoma a Iza Hashimota z roku 1982. Rozpočet na produkciu filmu bol 1,1 miliardy jenov (9 miliónov dolárov), čo z neho robí najdrahší anime film svojej doby.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Film Akira sa odohráva v dystópii v roku 2019 a rozpráva príbeh Shotara Kanedyho, vodcu motorkárskeho gangu. Jeho priateľ z detstva Tetsuo Shima získa po dopravnej nehode neuveriteľné telekinetické schopnosti a nakoniec ohrozuje celý vojenský komplex uprostred chaosu a vzbury v rozľahlej futuristickej metropole Neo-Tokyo. Zatiaľ čo väčšina návrhov postáv bola upravená z mangy, dej sa výrazne líši a nezahŕňa veľa z poslednej polovice mangy. Hudbu k filmu, ktorá silne čerpá z tradičnej indonézskej gamelan a japonskej nó hudby, zložil Shoji Yamashiro a interpretoval Geinoh Yamashirogumi.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Film mal premiéru v Japonsku 16. júla 1988 v Toho, ale spočiatku nebol schopný získať naspäť svoj rozpočet. V USA bol vydaný nasledujúci rok priekopníkom v distribúcii animácií Streamline Pictures. Získal medzinárodné uznanie, ktoré nasledovalo po rôznych kinových a VHS vydaniach a nakoniec z celosvetového predaja domáceho videa zarobil vyše 80 miliónov dolárov. Kritici ho považujú za jeden z najlepších animovaných a sci-fi filmov a za medzník v japonskej animácii. Je to tiež medzník v žánri kyberpunk, najmä v japonskej podskupine kyberpunku, ako aj animácii pre dospelých. Film mal významný vplyv na populárnu kultúru na celom svete, pripravil cestu pre rast anime a japonskej populárnej kultúry v západnom svete a ovplyvnil početné diela v oblasti animácie, komiksu, filmu, hudby, televízie a videohier.

Hraná adaptácia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2002 získala spoločnosť Warner Bros. práva na vytvorenie hranej adaptácie filmu Akira za sedemmiestnu sumu. Hraná adaptácia však prešla niekoľkými neúspešnými pokusmi o jej vydanie s najmenej piatimi režisérmi a desiatimi scenáristami. V roku 2017 bol vybraný za režiséra Taika Waititi. Warner Bros. naplánoval uvedenie filmu na trh na 21. mája 2021 a natáčanie sa malo začať v Kalifornii v júli 2019. Avšak Warner Bros. posunul prácu na neurčitú dobu tesne pred natáčaním, keďže Waititi sa rozhodol najprv zrežírovať Thor: Love and Thunder, pokračovanie filmu Thor: Ragnarok, ktorý tiež režíroval.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Akira bola jedným zo štyroch nominovaných filmov na cenu American Anime Awards 2007 "Best Anime Feature", ale prehrala s Final Fantasy VII: Advent Children.

Johnny Yong Bosch, anglický dabingový herec v úlohe Kanedyho, bol nominovaný na najlepšieho herca a najlepšieho herca v komédii na American Anime Awards, ale ceny nezískal, vyhrali dabingoví herci z Naruta a Persony Vic Mignogna a Dave Wittenberga.

Videohry[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1988 vydal Taito dobrodružnú hru Akira pre spoločnosť Famicom výlučne v Japonsku. Vyvíjala sa aj ďalšia hra Akira pre Atari Jaguar, Super NES, Genesis a Sega CD, ale vývoj bol zrušený spolu s vyhliadkami na Ďalšiu hru Akira pre vreckové konzoly Game Boy a Game Gear. Spoločnosť International Computer Entertainment vyrobila v roku 1994 videohru založenú na filme Akira pre disky Amiga a Amiga CD32. V súbežne s vydaním DVD v roku 2002, Bandai vydal Akira Psycho Ball, pinballový simulátor pre PlayStation 2.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Akira (1988 film) na anglickej Wikipédii.