Alexander Mészáros

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
MUDr. Alexander Mészáros
slovenský kynológ a chovateľ
Narodenie15. júl 1930
Pozba, Slovensko
Úmrtie19. apríl 1997 (66 rokov)
Pozba, Slovensko

MUDr. Alexander Mészáros (* 15. júl 1930, Pozba – † 19. apríl 1997, tamže) bol slovenský kynológ, chovateľ, šľachtiteľ, poľovník, posudzovateľ exteriéru a práce stavačov. Známy je predovšetkým vďaka svojej práci na plemenách maďarských stavačov (maďarská vyžla).

Život a práca[upraviť | upraviť zdroj]

Alexander Mészáros sa narodil v obci Pozba, v okrese Nové Zámky. V tejto oblasti Slovenska pôsobil celý život. V roku 1957 absolvoval Fakultu medicíny na Univerzite Komenského v Bratislave.

Chovu maďarských stavačov sa začal venovať v roku 1970. Jeho chovateľská stanica „Oroszka” odchovala do jeho smrti až 24 vrhov. Touto chovateľskou činnosťou sa výrazne zaslúžil o rozšírenie maďarských stavačov u nás. Okrem chovateľskej práce bol na Slovensku i v zahraničí známy ako posudzovateľ exteriéru aj práce stavačov a špecialista na plemená maďarských stavačov. Pravideľne sa zúčastňoval medzinárodných výstav a skúšok. Stavače posudzoval dokonca i na výstavách v zámorí.

V rokoch 19671989 bol predsedom Poľovníckeho združenia Orol v Čate a zároveň bol predsedom kynologickej komisie OkO SPZ v Leviciach. Taktiež bol členom kynologickej komisie Slovenského poľovníckeho zväzu. V roku 1973 bol zakladajúcim členom Klubu chovateľov maďarských stavačov Slovenska. Stal sa hlavným poradcom chovu v tomto klube a neskôr - od roku 1978 - bol 18 rokov predsedom klubu.

Ocenenia a memoriál[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenský poľovnícky zväz ocenil MUDr. Mészárosa za neúnavnú prácu v poľovníctve a v oblasti poľovníckej kynológie viacerými vyznamenaniami, v r. 1957 bronzovým, v r. 1976 strieborným a v r. 1980 zlatým odznakom. V roku 1990 mu bola udelená pamätná medaila „Zlatý kamzík”, najvyššie poľovnícke ocenenie. Dnes si pamiatku Dr. Mészárosa pripomínajú slovenskí poľovníci a kynológovia súťažou stavačov venovanou jeho pamiatke - Memoriálom MUDr. Alexandra Mészárosa, ktorý sa koná každý druhý rok

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Klub chovateľov maďarských stavačov na Slovensku
  • OKO SPZ Levice

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]