Alexandr Nikolajevič Balandin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexandr Balandin
kozmonaut NPO Energija
Št. príslušnosťZSSR/Rusko
Narodenie30. júl 1953 (70 rokov)
Friazino, Ruská SFSR, ZSSR (dnešné Rusko)
Súčasné zamestnanieriaditeľ podniku
Predchádzajúce zamestnanieinžinier
Čas vo vesmíre179 dní, 1 hodina, 18 minút
Kozmonaut od8. decembra 1978
MisieSojuz TM-9, Mir
Kozmonaut do17. októbra 1994

Alexandr Nikolajevič Balandin (rus. Александр Николаевич Баландин; * 30. júl 1953, Friazino) je bývalý ruský kozmonaut, ktorý pracoval päť mesiacov na stanici Mir.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Absolvoval Moskovskú vysokú technickú školu N. E. Baumana v Moskve a potom bol zamestnaný v NPO Energija v Kaliningrade pri Moskvy (dnes Koroľov) najskôr ako technik, potom od 8. decembra 1978 v sovietskom tíme kozmonautov NPO Energija.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Z kozmodrómu Bajkonur letel koncom júla 1990, keď mu bolo 36 rokov, na palube sovietskej vesmírnej lode Sojuz TM-9. Loď bola po úspešnom štarte klasifikovaná v COSPAR pod označením 1990-014A. Spolu s ním letel Anatolij Soloviov z vojenského oddielu CPK. Po dvoch dňoch letu na obežnej dráhe sa pripojili k Miru, kde slúžila predchádzajúci posádka Alexandr Viktorenko a Alexandr Serebrov. Po piatich dňoch, dňa 19. februára, stará posádka v Sojuze TM-8 odletela na Zem.

Nová, šiesta základná posádka Miru (Mir bol podľa COSPARu 1986-017A) dňa 21. februára preparkovala svoju loď k uvoľnenému čelnému stykovaciemu uzlu a pokračovala vo svojej práci na stanici. Dňa 3. marca sa k stanici pripojila nákladná loď Progress M-3, 20. apríla sa od stanice oddelila. Ďalšia zásobovacia loď Progress 42 bola pri stanici v máji.

Súčasťou ich práce boli experimenty na československo-sovietskom zariadení Inkubator-2 (biologické experimenty), na stanicu inštalovali nový počítač, niekoľkokrát vystúpili v skafandroch do vesmíru, inštalovali stabilizovanú plošinu česko-slovenskej výroby ASP -GM s videospektrálnym prístrojom.

Dňa 28. mája 1990 obaja kozmonauti po odlete Progressu 42 preparkovali svoju loď Sojuz späť k zadnému uzlu. 10. júna sa k stanici pripojil ďalší veľký modul Kristall, o necelý mesiac neskôr bol Sojuz opäť preparkovaný k prednému uzla. Medzičasom posádka pokračovala v plnení mnohých zadaných úloh. Začiatkom júla sa k stanici pripojila loď Sojuz TM-10 s novou základnou posádkou Gennadij Manakov a Gennadij Strekalov. Spoločne pracovali niekoľko dní na stanici, 9. augusta potom Sojuz TM-9 s rovnakou posádkou, s ktorou k Miru priletel, vykonal odpojenie a pristátie na Zemi 72 km od mesta Arkalyk.

Je registrovaný ako 236. človek vo vesmíre sa 179 dni stráveným v kozme. Absolvoval 2 výstupy do voľného vesmíru (EVA), na ktorých strávil 10,5 hodiny.

Po lete[upraviť | upraviť zdroj]

Z tímu kozmonautov odišiel 17. októbra 1994. Roku 2000 bol predsedom rady riaditeľov spoločnosti Lending.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]