Aloysius Bertrand

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aloysius Bertrand
francúzsky básnik a spisovateľ
Narodenie20. apríl 1807
Ceva, Piemont
Úmrtie29. apríl 1841 (34 rokov)
Paríž
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Aloysius Bertrand
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Aloysius Bertrand

Aloysius Bertrand (vlastným menom Louis-Jacques-Napoléon Bertrand, * 20. apríla 1807, Ceva - † 29. apríla 1841, Paríž) bol francúzsky básnik a spisovateľ. Napísal zbierku básní v próze Gaspard de la nuit (po slovensky Gašpar noci), podľa ktorej napísal rovnomennú suitu skladateľ Maurice Ravel. Založil žáner básne v próze vo francúzskej literatúre a inšpiroval symbolistických básnikov.

Narodil sa v meste Ceva v oblasti Piemont, jeho rodina sa ale v roku 1814 usadila v Dijone. Vtedy začal jeho záujem o toto mesto. Prispieval do miestneho denníka, súc uznávaný Hugom a Sainte-Beuveom. Krátko žil v Paríži, kde ale nemal úspech, takže sa vrátil do Dijonu a ďalej písal do miestnych novín. Gaspard de la nuit bol dokončený už v roku 1836, ale publikovaný bol až v roku 1842 potom, čo Bertrand zomrel na tuberkulózu. Kniha bola znovuobjavená Baudelairom a Mallarmém a teraz je považovaná za klasiku francúzskej poézie a fantastickej literatúry.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aloysius Bertrand na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).