Amazona

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amazona

Amazoňan kubánsky, (Amazona leucocephala).
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Amazona
Lesson, 1830
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Amazona, po slovensky amazoňan, je rod, vzhľadom na svoju veľkosť robustne stavaných vtákov z čeľade papagájovitých, ktoré majú pôvod v Novom Svete, v rozsahu od Južnej Ameriky po Mexiko a Karibik.

U väčšiny amazoňanov dominuje zelené perie, oživené farbami, ktoré sú jedným z charakteristických znakov jednotlivých druhov. Amazoňany tak ako aj ďalšie papagájovité vtáky majú zykodaktilné umiestnenie prstov na nohách. Tieto prsty sú pomerne silné a sú tomuto druhu papagájov oporou nielen pri lezení, ale aj pri pridržiavaní väčších kúskov potravy počas jej konzumácie. Hlavnou potravinovou zložkou týchto papagájov sú rôzne orechy a ovocie, listy rastlín sú len ich doplnkovou stravou.

Amazoňany sú známe svojou výnimočnou schopnosťou nabodobňovať zvuky, vrátane ľudskej reči, hravosťou a obratnosťou s akou narábajú s nohami. Ak sú tieto papagáje chované samostatne, sú veľmi spoločenským, rodinným miláčikom. Vyžadujú si ale každodennú pozornosť, väčšiu ako bežné zvieratá chované v rodinách, ako napríklad mačky, alebo psy. Zanedbávanie spôsobuje u takýchto papagájov psychycké traumy až agresivitu, amazoňany sa stávajú deštruktívnymi voči sebe aj voči svojmum okoliu. Potrebujú mať k dispozícii kusy dreva, ktoré sú dostatočne poddajné aby ich mohli svojim silným zobákom rozhrýzť. Niektoré druhy amazoňanov bývajú agresívne aj v období párenia. Chov papagájov tohto rodu si vyžaduje skúseného chovateľa.

Druhy rodu Amazona[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Amazona
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Amazona

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]