Anja Snellman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anja Snellman
fínska spisovateľka
Anja Snellman
Rod. menoAnja Kyllikki Kauranen
Narodenie23. máj 1954 (69 rokov)
Helsinki, Fínsko
Alma materHelsinská univerzita
Profesiascenáristka, televízna moderátorka, spisovateľka, novinárka, terapeutka, poetka
ManželSaska Saarikoski (1988–2005)
Jukka Orma
Deti2
Odkazy
Webstránkaanjasnellmanbooks.com
CommonsSpolupracuj na Commons Anja Snellman

Anja Snellman, vlastným menom Anja Kauranen (* 23. máj 1954, Helsinki, Fínsko) je fínska spisovateľka, poetka, novinárka, moderátorka a terapeutka. Je jednou z popredných súčasných severských autoriek, jej diela boli preložené do viac ako 20 jazykov. Jej debutový román Bola tu Soňa O. (fín. Sonja O. kävi täällä) z roku 1981 patrí dodnes k najpredávanejším knižným debutom fínskej literárnej histórie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Helsinkách, kde vyrastala vo štvrti Kallio. Od mladého veku sa venovala baletu, krasokorčulovaniu, šprintu a moderným tancom. Od svojich sedemnástich praktizuje jogu a je vegetariánkou. Na Helsinskej univerzite vyštudovala psychológiu a svetovú literatúru. V roku 2017 získala magisterský titul a momentálne študuje na doktorandskom štúdiu. V roku 2015 dokončila štvorročný program psychoterapie na Helsinskom inštitúte krátkej terapie, pričom absolvovala dvojročný program so špecializáciou na sexuálnu terapiu.[1] Okrem toho študovala scenáristiku v americkom Los Angeles.

Z prvého manželstva so Saska Saarikoskim má dve dcéry Almu a Elsu. Je druhykrát vydatá za skladateľa a gitaristu Jukka Orma. Väčšinu roka žije vo svojom druhom domove na gréckej Kréte.[2]

Literárna tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1980 napísala Snellman spolu s ďalším spisovateľom Esom Saarinenom článok, v ktorom ostro kritizovali vtedajšie fínske romány. Nasledujúci rok vydala svoju debutovú knihu Bola tu Soňa O. (fín. Sonja O. kävi täällä), ktorá sa rovno stala jej literárnym prelomom. Dielo má povesť kultovej knihy, dodnes patrí k najčítanejším románom a je zároveň najpredávanejší debut vo Fínsku.

Kľúčové témy jej diel sú ženská sexualita, vzťahy medzi matkou a dcérou, láska a smrť, identita prisťahovalcov druhej generácie, marginalizované skupiny, ktoré sa uchyľujú k extrémnym riešeniam či ďalšie ťažšie témy, ku ktorým sa Snellman stavá s vycibreným umeleckým jazykom a svojským humorom. V dielach tiež kombinuje dokumentaristický štýl s fikciou.

Jej diela boli preložené do viac ako dvadsiatich jazykov. V slovenskom preklade vyšiel v roku 2007 román Svetadiely lásky (fín. Rakkauden maanosat, 2005). Je držiteľkou ocenenia Pro Finlandia Medal za rok 2007.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. About Anja Snellman [online]. anjasnellmanbooks.com, [cit. 2024-01-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. DATABAZEKNIH.CZ. Anja Snellman-Kauranen - životopis a ocenění [online]. www.databazeknih.cz, [cit. 2024-01-29]. Dostupné online.